Search by category:
Egyéb kategória

CD-n is megjelentek Szarka Gyula betétdalai

CD-n is megjelentek Szarka Gyula betétdalai

Juhász Katalin

2024. 03. 27., sze – 12:42

Isten komédiása címmel megjelent CD-n az Assisi Szent Ferenc életéről készült színdarab zenei anyaga. A dalok zenéjét Szarka Gyula szerezte Katona Imre azonos című darabjához.

A misztériumjátékot 2022-ben az Esztergomi Várszínházban mutatták be és Sopronban is játszották. Az előadás a kereszténység egyik legnagyobb hatású alakjának életét, cselekedeteit, gondolatait dolgozza fel. „Pataki András rendező a Covid idején kért fel, hogy írjak zenét a készülő darabhoz. Az akkori szürreális időkben, ahogy belemélyedtem a szövegkönyvbe, felerősödtek bennem azok a gondolatok, hogy nem az anyagiak hajszolása, a kapzsiság, a telhetetlenség visz minket előre, hanem a türelem, a szeretet” – mondta Szarka Gyula a budapesti sajtótájékoztatón.

A Ghymes együttes egyik alapítója hangsúlyozta, nem szomorú történetről van szó – a színdarab és a dalszövegek a szeretetről, nyitottságról szólnak. A zene írásakor sok orgonát használt, amely a 13. században, Assisi Szent Ferenc korában is jellemző hangszer volt, de a mai korhoz is kapcsolódik.

Az Olaszországba emigrált Katona Imre több mint 30 éven át dolgozott a darabon. „Véletlenül tévedtem Assisibe, ahol csodálatos táj fogadott. Szent Ferenc végtelenül szerette a teremtett világot, ezt tükrözi a Naphimnusz is: a zsoltárt, amely az Úr teremtményeiről szól, rögtön elkezdtem lefordítani.”

A tervek szerint a darabot 2026-ban a budapesti Újszínházban, új szereplőgárdával ismét közönség elé viszik, Assisi Szent Ferenc halálának 800. évfordulója alkalmából. A CD-n a Soproni Petőfi Színház és az Esztergomi Várszínház koprodukciójában bemutatott előadásból Papp Attila, Kósa Zsolt és Horányi László is énekel, mellettük Csiba Júlia népdalénekes, Szarka Gyula, Farnbauer Péter és Szokolay Dongó Balázs adja elő a dalokat.

Read More

Post Comment