Search by category:
Egyéb kategória

Oroszország az ENSZ BT-ben megvétózott egy Észak-Koreával kapcsolatos határozattervezetet

Oroszország az ENSZ BT-ben megvétózott egy Észak-Koreával kapcsolatos határozattervezetet

Mészáros Richárd

2024. 03. 28., cs – 23:43

Oroszország megvétózta csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt az Egyesült Államok által beterjesztett határozati javaslatot, amely egy évvel meghosszabbította volna az Észak-Koreával szemben bevezetett szankciók betartását vizsgáló, 14 éve működő szakértői megfigyelőcsoport mandátumát.

A 15 tagú testületben csak Oroszország szavazott a javaslat ellen, Kína pedig tartózkodott. A Phenjannal szembeni szankciók változatlanul hatályban maradnak, de az azok betartását vizsgáló szakértők munkáját most fel kell függeszteni.

Robert Wood helyettes amerikai ENSZ-nagykövet az orosz vétót úgy kommentálta, hogy „a BT egyik tagja így próbálja meg megakadályozni a szankciók megsértésének független vizsgálatát”. Hozzátette, hogy „Oroszország azért is vétózott, mert a szakértők már tavaly jelezték, hogy Moszkva is megsérti a BT határozatait”.

Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet viszont már a szavazás előtt kijelentette, „a nyugati országok meg akarják fojtani Észak-Koreát, és már bebizonyosodott, hogy az észak-koreai nukleáris program ellenőrzését célzó szankciók a valóságtól elrugaszkodottak és jelentéktelenek”.

Az első észak-koreai kísérleti atomrobbantások után 2006-ban bevezetett és azóta többször is szigorított szankciókat Észak-Korea nukleáris fegyver-, valamint ballisztikus rakétaprogramjának korlátozása érdekében rendelték el. Az Egyesült Államok a közelmúltban azzal vádolta meg Oroszországot, hogy az ukrajnai háborúban olyan katonai felszereléseket és hadianyagokat is bevetett, amelyeket Észak-Koreától kapott, de Moszkva és Phenjan ezt tagadta.

Read More

Post Comment