Search by category:
Egyéb kategória

NATO-zászlót vontak fel az elnöki palota előtt (FOTÓK)

NATO-zászlót vontak fel az elnöki palota előtt (FOTÓK)

Mészáros Richárd

2024. 03. 29., p – 11:49

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) zászlaját Szlovákia a szövetséghez való csatlakozásának huszadik évfordulójának alkalmából vonták fel.

Amint arról korábban beszámoltunk, ma van húsz éve, hogy 2004. március 29-én Szlovákia belépett az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe, azaz a NATO-ba. Az ország ezzel és a hónapokkal későbbi uniós csatlakozással tagozódott be a nyugati szövetségesi rendszerbe.  Szlovákia több más ország, köztük Bulgária, Észtország, Litvánia, Lettország, Románia és Szlovénia társaságában nyert felvételt a védelmi szövetségbe – Mikuláš Dzurinda miniszterelnök a márciusi napon nyújtotta át Washingtonban a szlovák állam által elfogadott belépési nyilatkozatot. 

Zuzana Čaputová államfő a húszéves évforduló kapcsán kijelentette, a NATO-tagság olyan biztonsági garanciákat nyújt Szlovákiának, amelyeket a szövetség nélkül egymaga sosem lenne képes elérni. „A 20 évvel ezelőtti döntést a legmeghatározóbbnak tartom az ország biztonsága és fejlődése szempontjából. Egy olyan klub tagjai vagyunk, amely védelmet biztosít nekünk most is, és a jövőben is” – jelentette ki Čaputová, aki egyben a fegyveres erők főparancsnoka.

Read More

Post Comment