Search by category:
Egyéb kategória

További támadásokkal fenyeget az Iszlám Állam

További támadásokkal fenyeget az Iszlám Állam

Karika Alexandra

2024. 03. 29., p – 12:03

Az Iszlám Állam (IS) nevű terrorszervezet csütörtökön bejelentette, hogy további globális támadásokra készül a „zsidók és keresztények” ellen. 

A szervezet egy negyven perces hangfelvételben közölte szándékait, melyet al-Furqan nevű médiacsatornájukon tettek közzé. A felvételen az IS szóvivője, Abu Huzaifa al-Ansari támadásra utasította a világ különböző részein élő híveket a zsidók és keresztények ellen, különösen Európában, az Egyesült Államokban, Jeruzsálemben, valamint Palesztinában a ramadán idején.  

A szóvivő pozitívan nyilatkozott a múlt pénteki támadásról is, mely a Moszkva külvárosában lévő Crocus City Hall koncerttermet érte. A 360 sebesültet és több mint 140 halálos áldozatot követelő mészárlást is magára vállálta az IS. A szervezet januárban tett bejelentést egy általuk elkövetett öngyilkos merényletről, mely az iráni Kermán városának egyik temetőjét érte. Ennek során összesen 84 ember halt meg, 284-an pedig megsebesültek.  

Al-Ansari hozzátette, hogy a mozgalom továbbra is „bosszút áll majd minden muszlimért, és megbünteti a hitehagyottakat”, majd megemlékezett az IS által 2014 ben kikiáltott önjelölt kalifátus létrejöttének tizedik évfordulójáról. 

Felszólította az Iszlám Állam szíriai alvó sejtjeit, hogy támadják meg az ottani al-Hol menekülttábort, és engedjék szabadon a mozgalom bebörtönzött tagjait. A táborban, amelyet az Egyesült Államok által támogatott szíriai kurdok ellenőriznek, számos, az Iszlám Állam szélsőséges szervezethez tartozó család él, több külföldi állampolgár mellett. Az IS az évek alatt nagy területeket vont ellenőrzése alá a polgárháború sújtotta Szíriában és a vele szomszédos Irakban, ahol 2014 júniusában úgynevezett kalifátust kiáltottak ki, és bejelentették, hogy a „globális dzsihád” élére állnak. 

A TASR a DPA hírügynökség információit vette át az üggyel kapcsolatban. 

(cas.sk)

Read More

Post Comment