Search by category:
Egyéb kategória

Čaputová: Az autizmus komoly hatással van az érintettre, és a családjára is

Čaputová: Az autizmus komoly hatással van az érintettre, és a családjára is

Mészáros Richárd

2024. 04. 02., k – 18:38

Az autizmus komoly hatással van az érintettre és a családjára is. A társadalomnak oda kell figyelnie az autizmussal élők szükségleteire – mondta Zuzana Čaputová köztársasági elnök kedden, az autizmus világnapja alkalmából. Kiemelte mindazokat, akik segítik ezeknek az embereknek az integrációját.

Az államfő ebből az alkalomból ellátogatott az Andreas autistacentrumba, és úgy fogalmazott, nagyra értékeli az ott dolgozók munkáját. „A központ kapacitása véges, az érdeklődés messze meghaladja a lehetőségeket. Szlovákiában sajnos nincs elegendő speciális létesítmény, a spektrumzavarral küzdő gyerekek jövője attól függ, hogy megkapják-e a megfelelő segítséget” – fogalmazott az államfő a közösségi hálón.

Zuzana Dolinková (Hlas) egészségügyi miniszter is megemlékezett a világnapról. „Minden autista ember egyedi, ami egyéni hozzáállást igényel. Az autizmus nem azt jelenti, hogy az ezzel élők elszigetelődnek a társadalomtól. Éppen ellenkezőleg, támogatással és megértéssel az autizmussal élők megtalálhatják a helyüket a világban, fejleszthetik képességeiket és készségeiket” – fogalmazott.

Az autizmus fejlődési rendellenesség, eltérő megnyilvánulásai lehetnek. Gyakran kommunikációs és beilleszkedési nehézségekkel, kényszeres ismétlésekkel jár – közölte az egészségügyi minisztérium.

Read More

Post Comment