Search by category:
Egyéb kategória

Egy segélyszervezet munkatársai vesztették életület egy gázai légicsapásba

Egy segélyszervezet munkatársai vesztették életület egy gázai légicsapásba

Mészáros Richárd

2024. 04. 02., k – 09:17

A World Central Kitchen (WCK) nonprofit segélyszervezet azt közölte, hogy több munkatársa vesztette életét egy izraeli légicsapásban a Gázai övezetben hétfőn a késői órákban.

A Times of Israel izraeli lap szerint a támadás Deir al-Balah-tól délre ért egy járművet, és több külföldi, köztük Lengyelországból, Ausztráliából és Nagy-Britanniából érkezett segélymunkás, valamint a jármű palesztin sofőrje voltak az áldozatok között.

A WCK honlapján azt írta, hogy a Gázába humanitárius élelmiszerszállítmányt eljuttató segélycsapatának hét tagja halt meg az izraeli hadsereg (IDF) támadásában. Közleményük szerint a halálos áldozatok között vannak a szervezet lengyel, ausztrál, brit munkatársai, valamint egy amerikai-kanadai állampolgár és egy palesztin.

„Ez tragédia. A humanitárius segélymunkások és a civilek sohasem lehetnek célpontok” – hangsúlyozta a segélyszervezet.

Az IDF hétfőn este a Telegramon jelentette be, hogy vizsgálatot indítanak a „tragikus incidens” körülményinek felderítésére.

A közleményben hozzáfűzték, hogy az IDF támogatja és segíti a humanitárius segélyek biztonságos eljuttatását, és szorosan együttműködik a WCK-val is.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök kedden megerősítette, hogy halálos áldozatok egyike egy ausztrál segélymunkás volt, és hangsúlyozta hogy Canberra a történtek felderítését és „teljes elszámoltatást” követel.

Albanese közölte, hogy az ausztrál külügyminisztérium bekérette az izraeli nagykövetet „a tragédia ügyében, amelynek nem szabadott volna megtörténnie”.

A WCK a Ciprusról Gázába indult segélyszállítmányok eljuttatásában és szétosztásában vett részt. Hétfőn három segélyszállító hajó érkezett a gázai partokhoz mintegy 400 tonna élelmiszerrel és más ellátmánnyal a segélyszervezet és az Egyesült Arab Emírségek szervezésében. Ez volt a csoport második humanitárius szállítmánya az elmúlt egy hónap alatt Gázába. Az izraeli hadsereg mindkét szállítmány koordinálásában részt vett.

Read More

Post Comment