Search by category:
Egyéb kategória

London sürgős magyarázatot követel Izraeltől a segélymunkások halálát okozó légicsapásra

London sürgős magyarázatot követel Izraeltől a segélymunkások halálát okozó légicsapásra

Mészáros Richárd

2024. 04. 02., k – 20:35

Sürgős magyarázatot követelt kedden a brit kormány Izraeltől a Gázai övezetben végrehajtott légicsapásra, amelyben a World Central Kitchen (WCK) nevű nonprofit segélyszervezet hét munkatársa, köztük három brit állampolgár életét vesztette.

Andrew Mitchell, a londoni külügyminisztérium államtitkára kedd este bejelentette: bekérette a minisztériumba Izrael londoni nagykövetét és közölte vele, hogy a brit kormány határozottan elítéli a WCK hét munkatársa, köztük a brit állampolgárok életét kioltó támadást.

Mitchell követelte az ügy gyors és átlátható kivizsgálását, és azt, hogy Izrael ismertesse a vizsgálat eredményét a nemzetközi közösséggel.

A brit külügyi államtitkár megerősítette azt a hivatalos brit álláspontot, hogy Izraelnek haladéktalanul hatékony konfliktuskiküszöbölő mechanizmust kell kidolgoznia.

Mindemellett szükség van a hadműveletek ugyancsak azonnali humanitárius célú szüneteltetésére annak érdekében, hogy segélyeket lehessen bejuttatni Gázába és ki lehessen hozni a túszokat – hangsúlyozta az izraeli nagykövetnek kifejtett keddi állásfoglalásában Andrew Mitchell külügyminisztériumi államtitkár.

David Cameron brit külügyminiszter az X portálon ezzel egy időben közzétett nyilatkozatában közölte: személyesen beszélt Jiszráel Kac izraeli külügyminiszterrel, akinek kifejtette, hogy Nagy-Britannia teljesen elfogadhatatlannak tartja a World Central Kitchen munkatársainak, köztük a szervezet három brit tagjának halálát.

Cameron sürgős magyarázatot követelt Izraeltől arra, hogy az incidens miképp fordulhatott elő, és követelte azt is, hogy Izrael foganatosítson komoly változtatásokat a terepen dolgozó segélymunkások biztonságának garantálására.

A brit külügyminiszter a keddi incidens előtt is számos alkalommal hangoztatott kemény hangvételű elítélő nyilatkozatokat a Gázai övezetben folyó izraeli hadműveletekkel kapcsolatban.

A londoni parlament felső kamarájában, a Lordok Házában tartott minapi helyzetértékelésében Cameron megszálló hatalomnak nevezte Izraelt, és úgy fogalmazott, hogy „figyelmeztetések egész sorát kell intézni” az izraeli kormány címére.

Hozzátette: Gázában éhínség és járványok fenyegetnek, és ebben a helyzetben most már „nagyon fogytán a türelem” Izraellel szemben.

Az izraeli hadműveletek előzményeként a Gázai övezetet uraló Hamász tavaly október 7-én Izrael déli térségében példátlan terrortámadást hajtott végre, amelyben 1200 ember meghalt, háromezren megsebesültek. Az iszlamista terrorszervezet fegyveresei Gázába hurcoltak 240 túszt, akiknek többsége még mindig fogságban van.

Read More

Post Comment