Search by category:
Egyéb kategória

Videókapcsolaton keresztül létrejött a múlt héten Izrael által lemondott amerikai–izraeli egyeztetés Rahafról

Videókapcsolaton keresztül létrejött a múlt héten Izrael által lemondott amerikai–izraeli egyeztetés Rahafról

Mészáros Richárd

2024. 04. 02., k – 09:04

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó részvételével videókapcsolaton keresztül tárgyaltak hétfőn amerikai és izraeli illetékesek a Rafah városában tervezett izraeli katonai műveletről.

A Gázai övezet déli részén fekvő városban tervezett, Hamász elleni offenzíva miatt az Egyesült Államok hetek óta fenntartásait hangoztatja.

A Fehér Ház szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján közölte, hogy a tárgyalás az egy héttel korábban izraeli részről lemondott egyeztetés megkezdése videótárgyalás formájában. Karine Jean-Pierre elmondta, hogy gyorsan akartak előre lépni, ezért nem történt személyes találkozó.

Illetékesek hétfőn arról is beszámoltak, hogy a Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó által vezetett egyeztetésre építve szakértői szinten személyes találkozó is következik.  

A fehér házi szóvivő emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok korábban jelezte, alternatív megoldásokat javasol az izraeli átfogó katonai művelet helyett. Az amerikai adminisztráció tagjai többször megismételték, hogy izraeli akciót nem támogatnak a több mint 1 millió civillel zsúfolt városban, amíg nem áll rendelkezésre hiteles és végrehajtható terv a polgári lakosság védelmében.

Az izraeli kormány a hadművelet tervét március közepén jóváhagyta, de azt egyelőre nem indította el.

Read More

Post Comment