Search by category:
Egyéb kategória

Elkezdték kiosztani az új hulladéktárolókat (FOTÓK)

Elkezdték kiosztani az új hulladéktárolókat (FOTÓK)

Kürthy Judit

2024. 04. 03., sze – 10:29

Ekecs/Apácaszakállas |

Új hulladékgazdálkodás lép életbe a Dunaszerdahelyi járás legnagyobb területű községében, Ekecsen. Minden háztartás három hulladéktárolóval rendelkezik majd. A jelenlegi kék kuka megmarad, ehhez szállítják ki a barna és a fekete tárolókat.

Egyelőre 1200-1200 barna és fekete kukát rendelt a község, a jelenleg is érvényes színkód alapján a kék kuka, amibe a lakosok eddig a kommunális hulladékot gyűjtötték, a jövőben a papír szelektálására szolgál majd, a barnába kerül a lebomló, zöld hulladék, a feketébe pedig a kommuniális szemét. A gyűjtés időpontja az eddigi információk szerint nem változik, de a lakosok előzetesen tájékozódhatnak az FCC hulladékgazdálkodó vállalat Vylož smeti nevű, ingyenesen letölthető applikációján keresztül, ahol a községre rákeresve megtalálhatják az egyes kategóriák legközelebbi ürítési időpontjait. Egy emlékeztetőt is beállíthatnak rajta, hogy semmiképp ne maradjanak le róla. A faluvezetés kéri a lakosokat, hogy tájékozódjanak a szállítások időpontjáról, valamint a szeméttároló edények használatáról, tanulmányozzák át, mit szabad beledobni és mit nem.

Változatlan díj

A községben változatlan, idén is 35 euró az egy főre jutó szemétszállítási illeték. Az oktatási-nevelési intézmények továbbra is a különböző színű 1100 literes tárolókat használnak. Az üzleteknek eddig is saját szerződésük volt a megbízott szolgáltató céggel, akik elszállítják a szemetüket és használhatják a helyi gyűjtőudvart is. 

„Első körben csak azok kapnak új kukákat, akik tavaly befizették az illetéket. Az első elszállítás május 1-én lesz és csak azoktól viszik majd el, akiknek a kukáján már van biléta. Ha a teljes évi befizetés, vagy annak első részlete nem érkezik be addig, akkor nem fogják elvinni”

 – tájékoztatott Csápai Rudolf, Ekecs község technikai osztályvezetője, majd hozzátette, individuális esetekben lehetőség van részletfizetésre is, de itt is egy a lényeg, hogy az első részletet fizessék be és vegyék át a bilétákat. Kiemelte a szelektálás fontosságát és közölte azt is, hogy a településen található gyűjtőudvart a jövőben csak az használhatja, aki már befizette ezt az illetéket és kapott egy kitöltött, lepecsételt használatra jogosító kártyát. A három edényen kívül külön sárga zsákban gyűjtik még a műanyaghulladékot, üveggyűjtő pedig a falu több pontján is megtalálható. Egyéni kérésekkel, kérelmekkel az első elszállítás után foglalkoznak majd.

Egy teljes év

Terveik közt szerepel, hogy a lakosság kommunális hulladékát súly alapján szállítsák el, de nem a közeljövőben. 

„Első körben szeretnénk egy rálátást egy teljes évre. 2024–2025-ben ez megvalósul, utána tudunk majd legkorábban egy mérés alapú rendszert bevezetni”

 – magyarázta az osztályvezető.

A hivatal már évek óta tervezi a súly alapú fizetést, de akkor a szolgáltató még nem tudta az ehhez szükséges infrastruktúrát biztosítani. 

„Három éve vártunk erre a lehetőségre, és mivel a régi kukáink is kezdtek elöregedni, amiatt is az új rendszer mellett döntöttünk. Az új edényekhez már van egy könnyen beszerelhető csip. Jövőre látjuk majd pontosan, hogy oszlik meg a hulladék súlya”

 – mondta el Polák László, Ekecs község polgármestere. A település egyik saját rendelete meghatározza, hogy személyre szabott díj alapján történjen a szemét elszállítása, ebben még nem történik változás. Az idei év végéig egyelőre csak lemérik, hogy ki és mennyit szemet termelt, ez előreláthatólag minden háztartásnál más és más lesz. A későbbiekben ehhez szeretnék igazítani az új alapdíjat is.

Kevesebb a szemét

„A törvény szerint a zöldhulladék szétválasztása kötelező. Akkor is, ha lesz olyan, aki nem tolja majd ki a barna kukát, a törvény kötelez minket arra, hogy adjunk barna kukát is a lakosoknak. Idén volt ennek értelme, mert jövőre megint emelkedni fog a hulladékelszállítás díja, ami most egy nagy árugrás lesz. A szomszéd községek tapasztalatai alapján, akik már ezt az új rendszert használják, a kommunális hulladék mennyisége 40 százalékkal csökkent”

 – részletezte a polgármester.

A falu 2018-as kimutatásából kiderül, hogy 1200 tonna volt a település kommunális hulladéka, ami 2023-ra jócskán lecsökkent, egy újabb összesítés szerint ez a mennyiség 2023-ban már csak 850 tonna volt. A közel 3700 lakosból az egy főre jutó kommunális hulladék aránya most körülbelül 230 kiló. Szlovákia országos átlaga pontosan 490 kg. Tehát az ekecsi átlag már most is az országos átlag kevesebb mint fele, ami okot ad a bizalomra és arra is, hogy a különálló kukák elhelyezésével még ezt a mennyiséget is csökkenthetik.

„Kevesen tudják, hogy környezetvédő végzettségem is van. Akkoriban megtanultuk a hatályos törvényeket, amiből vizsgáztunk. Az 1997-es új hulladékgazdálkodási törvény elfogadása után bezárták a települések hulladéktelepeit, miután szomorúan láttuk, hogy egyre csak gyűlnek a szeméthalmok a határban. Azóta más a rendszer és szerencsére otthon is szelektálhatunk. Helyi civil szervezetek segítségével, egy erős önkormányzati támogatással szeretnénk a község tisztítását idén is a Föld napja, április 22. környékén elvégezni”

 – osztotta meg velünk a polgármester.

Read More

Post Comment