Search by category:
Egyéb kategória

Több ezer fős tömeg támogatja Korčokot

Több ezer fős tömeg támogatja Korčokot

Czímer Gábor

2024. 04. 03., sze – 16:39

Pozsony |

Több ezren mentek el az ellenzék által támogatott Ivan Korčok államfőjelölt kampányzáró eseményére, amelyet szerda délután a fővárosi Szlovák Nemzeti Felkelés terére hívtak össze.

A Korčok támogatására összehívott megmozdulásra jelentős tömeg gyűlt össze. A fővárosi Sznf. teret gyakorlatilag megtöltötte a tömeg, az emberek egészen a történelmi vásárcsarnok előtti térig állnak. A köztér sajátosságai miatt nehéz felmérni, hogy mennyien jöttek ki, hogy az államfőjelölt iránti szimpátiájukat kifejezzék. Az ugyanezen helyen rendezett, hasonló méretű tüntetések résztvevőinek számát utólag 8-10 ezer körülire becsülték. A mostani megmozdulás idejére a villamosközlekedés is leállt.

Korčok a színpadra lépve köszöntötte a tömeget, elmondta, hogy országszerte 20 helyen közvetítik a megmozdulást és megköszönte a színpadon felszólalóknak és fellépő zenekaroknak. Az államfőjelölt az 1989-es bársonyos forradalomra emlékeztetett, amelynek központi tüntetéseit Pozsonyban ugyanezen a téren tartották. Azt is felidézte, hogy az államfőválasztás első fordulójában a nagyobb városokban ő nyert. Majd azonban arra figyelmeztetett, további mozgósításra van szükség, és összefogásra szólított fel. „Nemzetiségre és arra való tekintet nélkül, hogy kire szavaztunk a parlamenti választás során” – tette hozzá. Korčok arról is beszélt, hogy egyik politikai oldal, bizonyos politikai szereplők kisajátítják maguknak a hazaszeretet fogalmát és nemzeti jelképeket. Majd élesen bírálta a jelenlegi kormánykoalíciót, de kijelentette, a parlamenti választás eredményét tiszteletben tartja. „De az országot ne fordítsák kelet felé” – tette hozzá azzal, a kormánynak inkább az oktatás és az egészségügy problémáival kellene foglalkoznia.

A felszólalók között Kerekes Vica színésznő magyarul köszöntötte a tömeget. A színésznő arról beszélt, magyar a nemzetisége, de az ereiben szlovák vér is csörgedezik. Majd kijelentette, nem tartja helyes útnak, hogy a szlovákiai magyarok csak a saját ügyeikkel foglalkozzanak és ne törődjenek országos ügyekkel. „Kategorikusan elutasítom, amit ránk akarnak erőltetni, vagyis azt, hogy Pellegrini a mi utunk” – jelentette ki, és Malina Hedvig ügyére emlékeztetett, ami ahhoz a kormányhoz kötődik, amelyet képviselőként Pellegrini is támogatott.

„Bízom benne, hogy a magyarok többsége is érti, miért fontos, hogy elmenjünk választani, és ne olyan emberre szavazzunk, aki a kormány vérkeringésének része” – mondta Kerekes, és az országban élő nemzetiségek összefogására szólított fel. Majd a színésznő Petőfi Sándor Dicsőséges nagyurak című versének részletét olvasta fel, melynek strófáit Alexander Bárta színész szlovák fordításban is elszavalta. A tömeg hangos „Köszönjük” rigmus skandálásával reagált Kerekes felszólalására. 

A „Fogjunk össze, Szlovákia” címen meghirdetett kampányzáró Facebook-eseményénél is több mint hétezren jelezték, érdekli őket a rendezvény. A közösségi médiában a szervezők azt írják, a smeres miniszterelnök Robert Fico vezette koalíció szerintük úgy viselkedik, mintha övé lenne az egész ország. A társadalmi konszenzus elérésére már csak nem is törekednek.

„Az állam teljes leuralásához már csak az utolsó, egyben legmagasabb alkotmányos tisztségre van szükségük, amelyet eddig még nem szereztek meg – ez a Szlovák Köztársaság államfőjének hivatala” – olvasható a kampányzáró Facebook-eseményének leírásában. Korčokék szerint a koalíció olyan személyt szeretne az elnöki székben látni, aki a kormányfő minden lépését jóváhagyja. „De ez a kormány, illetve semelyik másik kabinet sem tulajdonolhatja Szlovákiát” – jelentik ki a szervezők.

A tüntetés előtt a tömeg azt skandálta, „Korčokot a várba”. A demonstrálók által a magasba tartott transzparensek egyikén az olvasható, „Pellegrini korrupció ügyében gyanús”, egy másikon pedig az áll: „Nem fizetett statiszta vagyok”. A megmozduláson szlovák és európai uniós zászlókat lengetnek, de egy szivárványos zászlót is láttunk. A tüntetés elején nem állították le az Sznf. téren a villamosközlekedést, ezért a szervezők arra figyelmeztették a felsővezeték alatt állókat, ne emeljék túl magasra a transzparenseket. 

Ahogy arról beszámoltunk, Peter Pellegrinit az államfőválasztás második fordulójában támogatásukról biztosították a koalíciós partnerei. Erről a három kormánypárt elnöke, Robert Fico (Smer), Andrej Danko (SNS) és a Hlas vezetője számolt be közös szerdai sajtótájékoztatóján szerda délután.

Read More

Post Comment