Search by category:
Egyéb kategória

Meg lehet élni a 268 eurós létminimumból?

Meg lehet élni a 268 eurós létminimumból?

Balaskó Réka

2024. 04. 04., cs – 10:21

A Plus7Dní újságírója kipróbálta, milyen az, ha naponta mindössze 7,10 eurót költhet. Mi történt vele a harmadik napon? 

A Plus7Dní újságírója, Filip Szórád áprilisban egy kísérletbe kezdett: úgy döntött, saját bőrén próbálja ki, meg lehet-e élni a 270 eurós létminimumból.

Szlovákiában több mint 60 ezren élnek létminimumból, a kormányhivatalok szerint pedig ez az összeg elegendő a túléléshez.

Filip hozzátette, hogy feltételezetten egy szociális bérlakásba költözik, amelynek havi 56 euró a bérlése. Az összeg levonása után napi 7,10 eurója marad.

Ez történt vele az első két napon: 

Kapcsolódó cikkünk

A plus7dní.sk újságírója kipróbálta!

A hónap lazán kezdődött Filipnél, hiszen a húsvéthétfőt a szüleinél töltötte, így ételre és italra sem kellet költenie. 
Szlovákiában a létminimumot több mint 60 ezer ember kapja, és a kormányhivatalnokok szerint ennek a jövedelemnek elegendőnek kell lennie a túléléshez.

Filip hozzátette, hogy feltételezetten egy szociális bérlakásba költözik, amelynek havi 56 euró a bérlése. Az összeg levonása után napi 7,10 eurója marad.

Április második még a szüleinél volt. „Rántott hússal és rizzsel megpakolva indultam vissza Pozsonyba a húsvéti pihenés után. A buszozás 6,50 euróba került volna, ami gyakorlatilag kimerítette volna a napi keretet, így olcsóbb alternatíva után néztem. A vonatút még drágább volt, ráadásul legalább egyszer át kellett volna szállnom, mivel a főváros és Nyitra közötti közvetlen összeköttetés a számos ígéret ellenére még mindig csak a jövő zenéje. Azonban szerencsém volt. Egy barátom éppen Pozsonyba utazott autóval, és ingyen elvitt” – írta Filip, hozzátéve, hogy megérkezésekor jegyet váltott a villamosra 1,10 euróért, ebédre megette a bepakolt étel egyik felét, a másikat félretette vacsorára. Miután elvégezte a munkahelyi feladatait tömegközlekedéssel indult haza, és ismét 1,10 eurót fizetett, így ezen a napon 2,20 eurót költött.

Filip az első két nap szüleinek és barátjának köszönhetően belefért a 7,10 eurós napi keretbe, de még csak a hónap elején járunk…

Filip a harmadik napra elfogyasztotta a húsvéti maradékot, a reggelit már kihagyta, és így indult munkába, reggel 1,10 eurót költött villamosjegyre. Filip 11 óra körül már kezdte érezni az éhség hatásait, egy átlagos napon kollégáival a menzán ebédelne, amiért körülbelül 7,50 eurót fizetne, de most az egész napos étkezéssel kell beleférnie a 7,10 eurós keretbe, ezért élelmiszerüzletbe ment. Ott vett 10 deka akciós debreceni sonkát, 250 gramm akciós vajat és három zsemlét, a pénztár felé tartva még két banánt és egy üveg ásványvizet vett magához, az utóbbi volt a tételek közül a legdrágább. Munka után Filip visszautasította egy kollégáját, aki kvízezni invitálta, mivel a belépő 5 euró, ő pedig már 60 centtel túllépte a napi keretjét. „Odakint elég kellemes tavaszias idő van, úgyhogy gyalog megyek haza” – mondta.

Az egyórás séta elég jól jött, ráadásul ingyen volt a plusz út. Gondolatban már tervezem a következő napot. Csütörtökön festmények megnyitójára vagyok hivatalos. Gondolom, ott valami apróságot kínálnak majd enni… A gond csak az, hogy nincs megfelelő ingem, és nem szeretnék úgy kinézni, mint aki elsősorban enni jött a megnyitóra. Nem ismernek jó helyet, ahol nagyon olcsón normális inget lehet venni? Minden tippet köszönök” – írta Filip.

(plus7dní)

Read More

Post Comment