Search by category:
Egyéb kategória

Peter Pellegrini az új államfő

Peter Pellegrini az új államfő

Korpás Árpád

2024. 04. 07., v – 08:34

Peter Pellegrini az államfőválasztás győztese, a voksok 53,12%-át szerezte meg a köztársaságielnök-választás április 6-i, második fordulójában. 

Peter Pellegrini házelnök, a koalíciós Hlas-SD elnöke 1 409 255 voksot gyűjtött, ellenfele, Ivan Korčok volt diplomata 1 243 709 szavazatot kapott (46,87%). A részvételi arány 61,14%, összesen 2 671 279 választópolgár járult az urnákhoz.
Pellegrini az önálló Szlovákia hatodik elnöke lesz. A hivatalos végeredményt vasárnap, április 7-én 10 órakor jelenti be az Állami Választási Bizottság.
    Pellegrini köszönetet mondott a választóknak. Kijelentette, a győzelem számára hatalmas kötelezettségvállalás, megtiszteltetés és elégtétel. Pellegrini köszönetet mondott a koalíciós partnereinek is és a Magyar Szövetség politikusainak is, akik közül néhányan (köztük Forró Krisztián pártelnök) az eredményváróján is jelen voltak. 
    „Biztosíthatom a kormányt, hogy ha teljesíti a programját, nem kell attól tartania, hogy mint az elmúlt tíz évben, ellenzéki- opportunista centrum jön létre az elnöki palotában, amely ártani fog a kormánynak és az országnak, külföldön is, és a kormány kudarcai felett fog örvendezni” – jelentette ki Pellegrini. Ugyanakkor hozzátette, kritikátlan csodálója sem lesz a kormánynak.
     Pellegrini abban is segíteni akarja a kormányt, hogy javítsa az emberek életszínvonalát és teljesítse a programját. Leszögezte, hogy védeni fogja a nemzetállami érdekeket, és mindent megtesz, hogy Szlováki a béke oldalán álljon. Szerinte a kormánykoalíció világos üzenetet küldött, hogy az ő államfővé választása esetén is stabil marad, és a Hlas-SD továbbra is teljesíteni fogja a prograjmát.
     Megjegyezte, tudatában van annak, hogy problémák is vannak az országban, de csak akkor találja meg az ezekből kivezető utat, ha a nemzet képes összefogni, és közösen energiát, erőt talál a problémák megoldására.
     Pellegrini ígéretet tett, hogy az összes állampolgár elnöke lesz, függetlenül attól, hogy rá szavaztak-e, vagy sem. „Mindig a Szlovák Köztársaság oldalán fogok állni, számomra mindig az ország érdekei lesznek az első helyen” – szögezte le.  
Ivan Korčok elismerte vereségét, gratulált Peter Pellegrininek.
     Az eredmény miatt csalódott, de elfogadja azt, és már gratulált ellenfelének.
     Korčok szerint az eredmény azt mutatja, hogy Szlovákiában egy átláthatatlan kampánnyal is meg lehet nyerni a választást. „De meg lehet nyerni azzal is, ha az ellenfelet, pontosabban engem, háborúpártinak állítanak be” – szögezte le.
     „Csalódott vagyok, de nem megtört, erről biztosíthatom önöket. Azt kívánom az országnak, hogy olyan elnöke legyen, aki megfelel mindannak, ami az Alkotmányban áll, kívánom, hogy független legyen, és remélem, nem utasítások alapján fog cselekedni, hanem a saját meggyőződése szerint” – jelentette ki.
     Korčok egyúttal köszönetet mondott mindenkinek, aki elment szavazni, rámutatott, hogy magas volt a részvétel. Köszönetet mondott azoknak, akik bizalmat szavaztak neki, és az őt támogató pártoknak is, valamint a családjának.
     Úgy fogalmazott, az elnöki tisztségért vívott csatát egyebek között a félelem döntötte el. Rámutatott, hogy a kampány a félelemkeltésre és a gyűlölet gerjesztésére épült. Jelezte, hogy elemezni fogják a kampányát és az esetleges hibákat, és közölte szerint kiáll amellett, amit a kampány során mondott. (TASR)

(Fotó: Vasárnap, K. Á.)

Read More

Post Comment