Search by category:
Egyéb kategória

A cserkészek is új elnököt választottak a hétvégén

A cserkészek is új elnököt választottak a hétvégén

Károly Zsolt

2024. 04. 08., h – 13:34

Csallóközkürt |

Megújult szervezeti felépítéssel választott új elnökséget a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség április első hétvégéjén a Csallóközkürtön rendezett éves közgyűlésén.

Múlt hét végén a cserkészcsapatok vezetőinek tapasztalatmegosztó fórumával, majd szombat reggel egy nap-indító lelki sétával kezdődött a program. A közgyűlés elején a megjelent közel 80 cserkészvezetőt Csallóközkürt polgármestere, Rabay Anikó köszöntötte, majd Eke Máté leköszönő elnök, valamint a szervezők nevében Balogh Gábor cserkészvezető is elmondta gondolatait.

Az elmúlt években zajlott le a cserkészszövetség szervezeti felépítésének újragondolása, melynek eredményeképp a 2024-es évtől megváltozik a cserkészszövetség vezetésének felépítése. Az újításoknak köszönhetően egy rugalmasabb, hatékonyabban működő vezetőség áll fel újragondolt feladatkörökkel. Így a közgyűlési beszámolók mellett tisztújításra is sor került.

A hétvégén új elnököt és három alelnököt (szervezeti háttérért, cserkészprogramért és külkapcsolatokért felelőst) választottak a résztvevők. Emellett megválasztották az önkéntes vezetők képzéséért felelős vezetőt, valamint a cserkészszövetséget ellen-őrző bizottságát.

Az elnök Balogh Gábor cserkésztiszt lett. Az elnökség tagja lett Bodzás Gergely mint mozgalmi alelnök, Bazár György mint külkapcsolati alelnök, valamint Csémi Szilárd mint szervezeti alelnök.

Az ellenőrző bizottság elnöke Horváth Dániel lett, a bizottság tagjai közé pedig Ficza Ildikót, Haver Denisát, Lendvorsky Krisztinát és Zajíček Józsefet választotta a közgyűlés, a vezetőképzésért felelős vezető Urblík Tamás lett.

A hivatalos program végeztével a közgyűlés résztvevői, valamint a község lakosai és érdeklődők a Kicsi Hang verséneklő együttes koncertjén vehettek részt. A rendezvény teljes ideje alatt kísérőprogramként a Szövetség a Közös Célokért jóvoltából megtekinthető volt az 1994-es Komáromi Nagygyűlésről szóló 5 részből álló rollup kiállítás.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség 1990. március 11-én alakult újjá, jelenleg közel 1500 tagot számlál. Az elmúlt majdnem három évtized alatt Szlovákia legnagyobb magyar gyermek- és ifjúságnevelő szervezetévé nőtte ki magát. Gyermekekkel és fiatalokkal egyaránt, heti szinten önkéntes nevelőmunkát folytat. Pár évvel ezelőtt önerőből átalakította nevelési módszerét, 2018-ban pedig megújította a Cserkész című havilapot tartamilag, külsőleg egyaránt. A cserkészcsapatokban hónapról hónapra több száz gyermek számára teszik lehetővé a játszva fejlődés élményét.

(sajtóközlemény, szmcs-p)

Read More

Post Comment