Search by category:
Egyéb kategória

Peter Pellegrininek két hónapja van az elnöki eskütételig – érdekes időszak lesz

Peter Pellegrininek két hónapja van az elnöki eskütételig – érdekes időszak lesz

Mészáros Richárd

2024. 04. 10., sze – 11:57

Peter Pellegrini az első politikus, akinek sikerült megszereznie mind a három legmagasabb állami tisztséget. Államfővé választása után a Hlas vezetője automatikusan elveszítette képviselői mandátumát, és ezzel együtt a parlamenti elnöki funkcióját is. Így néhány hétre egyszerű polgárrá vált.

„Peter Pellegrini a beiktatást megelőző időszakban készül a legmagasabb alkotmányos tisztség átvételére. Ez magában foglalja majd a jelenlegi elnökkel való kommunikációt is. Ugyanakkor továbbra is ellátja a tisztújító kongresszusa előtt álló Hlas párt elnöki feladatait” – mondta Patrícia Medveď Macíková. Pellegrini szóvivője. Pellegrininek a beiktatásig még elég sok dolga van. A koalíciós tanács gyorsan eldönti, ki váltja őt a házelnöki székben, illetve hogy mikor fogják hivatalosan megválasztani az utódját. Mint arra korábban rámutattunk, a kormánykoalíción belüli minisztériumok átcsoportosítása és az egyes miniszteri székek esetleges megváltoztatása sem kizárt. Emellett Pellegrininek egy másik problémát is meg kell oldania: ki váltja majd őt a Hlas párt élén. Pellegrini hagyományosan június 15-én teszi le az elnöki esküt.

Mivel több mint öt éve parlamenti képviselő, a törvény szerint a mandátumának lejárta után három hónapig kellene kapnia a fizetését. Ez azonban nem vonatkozik arra az esetre, ha a képviselő közvetlenül mandátumának lejárta után más alkotmányos tisztséget vállal. Pellegrini pedig már két hónap múlva hivatalba lép elnökként, miután leteszi az esküt az Alkotmánybíróság elnöke előtt. Amikor Rudolf Schustert 1999. május 29-én az első közvetlen választáson elnökké választották, másnap lemondott mandátumáról, pedig csak két hét volt a beiktatásáig. A hivatalba lépéskor fontos az új és a leköszönő elnök közötti együttműködés. Zuzana Čaputová leköszönő elnök a választás éjszakáján gratulált utódjának. Ez is jelezheti, hogy a hamarosan távozó elnök asszony hogyan fog bánni az utódjával. „Az elnök telefonon beszélt Peter Pellegrinivel, és gratulált neki az elnökválasztás megnyeréséhez” – mondta Martin Strižinec szóvivő, hozzátéve: már megbeszéltek egy személyes találkozót. Az elnök azonban a héten külföldön tartózkodik, így a találkozó időpontja nem tisztázott. Čaputová szóvivője szintén nem árult el részleteket.

A múltban a hivatalba lépés egészen másképp zajlott. Ivan Gašparovič például hetekig nem vett tudomást utódjáról. „Andrej Kiska megválasztott elnök megpróbált kapcsolatba lépni Ivan Gašparovič államfővel. Találkozót kért tőle. Gašparovič azonban több hétig nem válaszolt a találkozóra vonatkozó ajánlatra” – idézi a SME című napilap Kiska korábbi szóvivőjét, Roman Krpelant, aki jelenleg a lapot vezeti. A jelenlegi elnöknek, Zuzana Čaputovának sokkal könnyebb dolga volt: Andrej Kiska már a beiktatása előtti időben megértéssel és előzékenyen viszonyult hozzá, és szívesen fogadta. „Kiska már a választások éjszakáján irodákat ajánlott fel Zuzana Čaputovának az elnöki palotában. Ő és csapata egészen a beiktatásig használta ezeket” – mondta Krpelan.

Strižinec elmondása szerint Peter Pellegrininek sem kell bonyodalmaktól tartania a leköszönő elnök részéről. „Hasonlóan fogunk eljárni, mint egykor Andrej Kiska Zuzana Čaputovával szemben” – magyarázta, hozzátéve, hogy „ha Peter Pellegrini és csapata igényt tart rá, akkor ideiglenesen a Karácsonyi-palotában biztosítunk számukra helyiségeket”.

A Közjogi Méltóságokat Védő Hivatal (OOPO) szintén készenlétben áll a választások éjszakája óta. A megválasztott elnök a hivatalos eredmények kihirdetése óta testőröket kapott. „Hivatalunk már dolgozik azon, hogy olyan biztonságot és olyan rezidenciát biztosítson, amely méltó a Szlovák Köztársaság elnökéhez” – mondta a TV JOJ-nak Pavol Krejči, a biztonsági szolgálat vezetője.

Az azonban még nem biztos, hogy Pellegrini Pozsony egyik lukratív negyedében lévő lakásában fog-e lakni. Az államfőnek ugyanis nem állnak rendelkezésére reprezentatív helyiségek. Az elnöki villa építését Schuster kezdte el, aki az első olyan elnök volt, aki nem a fővárosból és környékéről érkezett. A Slavín melletti villa azonban nem lakható.

Ivan Gašparovič a családi házában lakott Limbachban, amely kevesebb mint 20 kilométerre van Pozsonytól. Utódja, Andrej Kiska először Pozsonyivánkán lakott, de nagyon rossz onnan bejárni, és nem lehetett hatékonyan védeni. Ezért a Külügyminisztériumhoz tartozó úgynevezett diplomáciai panelházban lévő lakásba költözött, és a lakásban megtalálta az első elnök, Michal Kováč ott felejtett kerékpárját. Zuzana Čaputová inkább a bazini házát választotta.

Mire számíthat az új elnök?

A parlamenti képviselők fizetésének a négyszeresére jogosult. Mivel a honatyák jelenleg 3 912 eurót keresnek, Pellegrini számlájára június 1-jétől bruttó 15 648 euró érkezik. Emellett további juttatás jár neki, amelyből az asszisztensét fizetheti. Az államfő a nyári szabadságát a Tatranská Javorina-i Hohenlohe vadászkastélyban töltheti. A gyönyörű, múlt századból származó, fából készült kastélyban az eredeti berendezés nagy része megmaradt. A kilátás a Belianske és a Magas-Tátrára nyílik. Érdekesség, hogy az eredeti tulajdonos, Christian Craft Hohenlohe-Öhringen porosz herceg, aki szerette a vadászatot, a Kaukázusból és Amerikából bölényeket és szarvasokat hozatott.

Így alakult ki a szlovák elnökök fizetése

Az elnöki tisztség nemcsak sok feladattal, hanem királyi jövedelemmel is jár. Az államfő annak a hónapnak az első napjától kapja a fizetését, amelyben leteszi a hivatali esküt. Megnéztük az összes szlovák elnök fizetését. Zuzana Čaputová leköszönő elnök asszony bére jelenleg kevesebb mint 17 ezer euró. Elődje, Andrej Kiska, akinek nettó 9 790,57 euró volt a fizetése, valamivel kevesebbet kapott a feladatai ellátásáért. Az egykori elnök azonban ezt minden hónapban elosztotta azon rászorulók között, akiknek nem kedvezett a sors. Ivan Gašparovič nettó fizetése a különadó 2013-as bevezetése után 5 267,85 euró volt. Meg kell jegyezni, hogy ő is segített az embereken: 100–200 euró értékű egyszeri segítséget küldött a rászorulóknak. Rudolf Schuster volt elnök életjáradékot kap, és rendelkezésére áll egy testőr, egy autó sofőrrel, valamint a házát is „biztosítják”.

(Pluska)

Read More

Post Comment