Search by category:
Egyéb kategória

A CIA szerint Ukrajna további katonai segítség nélkül már idén elveszítheti a háborút

A CIA szerint Ukrajna további katonai segítség nélkül már idén elveszítheti a háborút

Kulcsár Péter

2024. 04. 19., p – 10:29

A Kongresszus szombaton egy Ukrajnának szánt kulcsfontosságú hadiipari segélycsomagról fog szavazni.

Ukrajna az év végéig elveszítheti a háborút, amennyiben az Egyesült Államok nem nyújt számára további katonai segítséget – figyelmeztetett Bill Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója csütörtökön.

A felhívás röviddel azelőtt hangzott el, hogy az Kongresszus képviselőháza szombaton egy 61 milliárd dolláros, Ukrajnának szánt segélycsomagról szavaz. Az amerikai katonai segélyt hónapok óta blokkolják a Donald Trumppal szövetséges republikánus döntéshozók.

Joe Biden amerikai elnök kormánya – miközben lobbizik azért, hogy több lőszert és hadianyagot küldjenek Ukrajnának – arra figyelmeztetett, hogy Kijev területeket veszíthet Oroszország megszálló erőivel szemben, ha nem kap több támogatást Washingtontól. Burns szerint azonban ennél sokkal több forog kockán.

Úgy gondolom, hogy azzal a támogatással, amit a katonai segítség jelentene, az ukránok eléggé képesek megtartani a területeiket 2024-ben. További segítség nélkül a helyzet sokkal rosszabbá válhat: reális annak a kockázata, hogy 2024 végére elveszítik a háborút.

– mondta.

(pluska)

Read More

Post Comment