Search by category:
Egyéb kategória

Drága javítás, kevés szerelő, a britek inkább a roncstelepre küldik elektromos autóikat

Drága javítás, kevés szerelő, a britek inkább a roncstelepre küldik elektromos autóikat

Károly Zsolt

2024. 04. 19., p – 14:29

Az elektromos autók az Egyesült Királyságbban legtöbbször a roncstelepeken végzik, ahol szinte semmi sem marad belőlük. Nincs, aki megjavítsa őket, a várakozási idő hosszú, a pótalkatrészek gyakran drágábbak, mint egy új autó. 

Míg az elektromos autók száma sok országban növekszik, az Egyesült Királyságban inkább stagnál. Márciusban az elektromos autók az új autók eladásának 15 százalékát tették ki a szigetországban, és semmi jele annak, hogy a számok a közeljövőben emelkednének. Éppen ellenkezőleg. Valójában több tényező is visszatartja a briteket az elektromos autók vásárlásától.

Hiányzó mechanika

Az egyik legégetőbb probléma a szakképzett szerelők hiánya, akik képesek megjavítani a hibás elektromos járműveket. Az Egyesült Királyságban működő mintegy 236 000 szerelőnek csak tíz százaléka rendelkezik az elektromos járművek akkumulátorainak, karosszériájának és alkatrészeinek megjavítására alkalmas képesítéssel.

Mindemellett a drága pótalkatrészekre való hosszú várakozás is arra készteti az elromlott elektromos járművek tulajdonosait, hogy a javításon kívül más megoldások gondolkodjanak. Ez azért is van, mert az Egyesült Királyságban kétszer annyi biztosítási díjat fizetnek, mint a belső égésű motorral hajtott autók tulajdonosai. Egyre gyakoribbak azok az esetek, amikor az elektromos autók még viszonylag kisebb hibákkal is a roncstelepre kerülnek – írja a Bloomberg.

Előnyösebb, mint a javítás

Lee Houston AA-technikus szerint sok elektromos autót, amely roncstelepen végzi, még mindig meg lehetne javítani. De ha az akkumulátor megsérül, akkor anyagilag előnyösebbnek találják, ha az autót roncstelepre küldik. Egy csereakkumulátor ára ugyanis jelenleg akár 20 ezer fontra (23 ezer euróra) is rúghat. Ez egy olyan összeg, amelyet más költségekkel együtt még a biztosítótársaságok is nagyon vonakodnak megtéríteni.

A Synetiq, egy járműbontó vállalat az elmúlt évben 55 százalékos növekedést tapasztalt az elektromos autók és furgonok kiiktatásánál.

Bár a brit szervizek egyre több szerelőt képeznek ki az elektromos autók megmunkálására, a következő években még mindig nem lesz belőlük elég. Az előrejelzések szerint 2035-re, amikor a belső égésű motorral hajtott új autók értékesítésének tilalma hatályba lép, még mindig mintegy 30 ezer technikus és szerelő fog hiányozni az Egyesült Királyságban.

A világ helyzete

A Hertz, a világ egyik legnagyobb autókölcsönző cége az Egyesült Államokban is hasonló problémával szembesült. Ki kellett selejteznie a Tesla elektromos autókat, miután a könnyen sérülő alkatrészek, például a radaralkatrészek javítási költségei csillagászati magasságokba szöktek.

A szerelőhiánnyal kapcsolatos helyzet több európai országban is hasonló, de úgy tűnik, hogy ezek az országok jobban megbirkóznak a kihívásokkal, mint az Egyesült Királyság.

Németországban, Európa legnagyobb autópiacán például nem annyira érzékelhető a szakképzett szerelők hiánya. Norvégiában, ahol tavaly az elektromos autók eladásának 82 százalékát tették ki az eladások, szintén hiány van szerelőkből, de az ország még mindig megbirkózik a feladattal. Svédországban viszont a szerelők alkalmazkodnak a megváltozott helyzethez azáltal, hogy új készségeket tanulnak az elektromos autók javításának területén.

(trend)

Read More

Post Comment