Search by category:
Egyéb kategória

Hogyan regisztráljuk a gépjárművünket?

Hogyan regisztráljuk a gépjárművünket?

Mészáros Richárd

2024. 04. 20., szo – 12:41

Ha autót veszünk, a dolgot jelenteni kell a rendőrségen. Szlovákiában minden kocsinak szerepelnie kell a gépjármű-nyilvántartásban.

A tulajdonoscserét bármelyik közlekedésrendészeten jelenthetjük, nem feltétlenül kell az állandó lakhely szerint illetékes hivatalt felkeresni. A kocsi regisztrálása előtt már nem kell kérvényt kitölteni, ezt ott helyben elvégzik helyettünk. El kell dönteni, mi legyen a rendszámtáblákkal. Az egyik lehetőség, hogy a kocsin maradnak a régi táblák, és az új tulajdonos ezeket fogja használni. Rendszerint ezt a megoldást részesítik előnyben, így 33 eurót lehet spórolni. A másik lehetőség, hogy a táblák a régi tulajdonosnál maradnak, aki egy éven belül kérheti, hogy azokat felszerelhesse egy másik járműre. Ebben az esetben arra az autóra, amelyikről az eredeti tulajdonos leszereli a rendszámtáblákat, új rendszámot kell igényelni, és el kell dönteni, hogy véletlenszerűen generált szám legyen, esetleg van saját, egy régebbi autóról leszerelt táblánk, illetve kérhető az is, hogy a raktáron lévő régebbi rendszámok közül adjanak egyet, sőt kitalálhatunk egy egyedi rendszámot is. Ez utóbbi a legdrágább, a két egyedi tábla 331 euróba kerül.

Fel kell mutatni a forgalmi engedély II. részét. Hiteles irattal – pl. számlával, adásvételi szerződéssel, lízingszerződéssel, az öröklést igazoló dokumentummal, a válást kimondó bírósági határozattal stb. – kell igazolni, a gépjármű hogyan került a tulajdonunkba. Szükség van személyi igazolványra, valamint a kötelező felelősségbiztosítás megkötését igazoló dokumentumra. Ha a jármű tulajdonosa vagy üzembentartója nem személyesen intézkedik, közjegyző által hitelesített felhatalmazással más is regisztráltathatja a kocsit. Ha a jármű üzembentartója vállalkozó, fel kell mutatni az eredeti cégjegyzékkivonatot vagy a vállalkozói engedélyt, és a szervezet képviselőjének személyesen meg kell jelennie, ha erre nincs lehetőség, közjegyző által hitelesített felhatalmazással rendelkező személy intézkedhet helyette. Lízingelt jármű esetében szükség van a lízingtársaság közjegyző által hitelesített felhatalmazására. ES típusú jármű esetében fel kell mutatni a jármű gyártója által kiállított megfelelőségi COC tanúsítványt. Ki kell fizetni a megfelelő illetéket, aminek összege a kocsi első regisztrálásának dátumától és a motor teljesítményétől függ.

Ha a regisztráció gond nélkül zajlik, odaadják a rendszámtáblákat, és kiállítják a forgalmi engedély II. részét (veľký technický preukaz), a csipkártyás forgalmi engedély I. részét (malý technický preukaz) 30 napon belül kézbesítik, illetve kérésre két nap alatt is elkészítik, ám ez esetben 30 eurót számláznak. 

Read More

Post Comment