Search by category:
Egyéb kategória

Kilátásban egy újabb front? – az ENSZ figyelmeztetése

Kilátásban egy újabb front? – az ENSZ figyelmeztetése

Karika Alexandra

2024. 04. 20., szo – 11:23

Magas rangú ENSZ-tisztviselők pénteken arra figyelmeztették a Biztonsági Tanácsot, hogy Szudánban új front alakulhat ki az északnyugati Észak-Dárfúr tartományban található al-Fashir városa körül, amelynek lakossága már most is az éhínség szélén áll.  

Az Abdal Fattah Burhan tábornok által vezetett szudáni hadsereg (SAF) és a korábbi helyettese, Muhammad Hamdan Daglou által irányított félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között egy éve tartó háború után az ország „epikus méretű válságot él át… amelyet kizárólag az ember okozott” – mondta Rosemary DiCarlo, az ENSZ politikai ügyekért és béketeremtésért felelős főtitkárának helyettese.  

„A harcoló felek figyelmen kívül hagyták az ellenségeskedések beszüntetésére irányuló többszöri felhívásokat… Ehelyett fokozták a további harcok előkészületeit, és mind a SAF, mind az RSF továbbra is civileket toboroz” – mondta DiCarlo. 

DiCarlo kiemelt aggodalmát fejezte ki a jelentések miatt, amelyek szerint az RSF hamarosan támadást intézhet al-Fashir ellen, amely az utolsó olyan főváros Dárfúr öt államában, amelyet az RSF még nem tart ellenőrzése alatt: 

„Ezek a jelentések aggodalomra adnak okot a konfliktus új frontjának kialakulásával kapcsolatban.”

Al-Fashir regionális humanitárius központként szolgál Dárfúrban, ahol Szudán 48 millió lakosának mintegy negyede él. A várost eddig viszonylag kevéssé érintették a harcok, és rengeteg menekültnek szolgált ideiglenes otthonként. Április közepe óta azonban bombázásokról és összecsapásokról számoltak be a környező falvakból.  

„Azóta folyamatosan fegyveres összecsapásokról érkeznek jelentések a város keleti és északi részeiről, amelyek miatt több mint 36 ezer ember kényszerült elhagyni lakóhelyét” – mondta Edem Wosornu, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Irodájának igazgatója 

Elmondta, hogy az Orvosok Határok Nélkül az elmúlt napokban több mint 100 sebesültet látott el al-Fashirban. „A sebesült civilek teljes száma azonban valószínűleg sokkal magasabb” – jelentette ki.  

DiCarlo hozzátette, hogy az al-Fashirban zajló harcok „véres viszályokat szíthatnak a közösségek között Dárfúr-szerte”, és tovább nehezíthetik a humanitárius segélyek szétosztását az éhínség szélén álló régióban. A szudáni hadsereg és az RSF közötti háború tavaly április 15-én kezdődött. Azóta több mint 8,5 millió embert űzött el otthonából, és tönkretette Szudán amúgy is törékeny infrastruktúráját. Az ENSZ szakértői szerint már több ezer ember vesztette életét. 

(cas.sk)

Read More

Post Comment