Search by category:
Egyéb kategória

Tavaly 62 rendőr ellen indult eljárás

Tavaly 62 rendőr ellen indult eljárás

Mészáros Richárd

2024. 04. 20., szo – 10:14

Tavaly 62 rendőr, a Büntetés-végrehajtási Testület (ZVJS) négy tagja, valamint a Pénzügyi Igazgatóság (FS) 26 alkalmazottja ellen indult eljárás – derül ki a belügyminisztérium által közzétett dokumentumból. 

A 2022-es évhez képest hattal több eljárást indítottak a fegyveres biztonsági erők tagjai ellen. 

Az eljárások többségét a belügyminisztérium belső ellenőrzési hivatala (ÚIS) és a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) indította.

A rendőrség bizonyos tagjai ellen 84 bűncselekmény elkövetése miatt indított eljárás több mint fele (45) a közrend elleni bűncselekmény volt – a legtöbb esetben köztisztviselői hatalommal történő visszaélés.

Tíz rendőr ellen testi sértés és garázdaság miatt indult eljárás, emellett további hét vagyon elleni bűncselekményt és 22 egyéb bűncselekményt tartanak számon.

A Büntetés-végrehajtási Testület (ZVJS) tagjai ellen leggyakrabban testi sértés, lopás, függőséget okozó szer hatása alatt elkövetett veszélyeztetés miatt indult eljárás.

A Pénzügyi Igazgatóság (FS) alkalmazottjai ellen 48 bűncselekmény elkövetése miatt indult eljárás. Ezek főként a közrend elleni bűncselekmények voltak, mint például a kenőpénz elfogadása, illetve köztisztviselői hatalommal való visszaélés. Emellett élet és egészség elleni, a tulajdon elleni és egyéb bűncselekmény miatt indult eljárás.

(TASR)

Read More

Post Comment