Search by category:
Egyéb kategória

Kassa megye díszpolgári címet adományoz Rudolf Schuster volt államfőnek

Kassa megye díszpolgári címet adományoz Rudolf Schuster volt államfőnek

Kulcsár Péter

2024. 04. 23., k – 13:27

Kassa megye képviselői kedden jóváhagyták Rudolf Schuster egykori köztársasági elnök díszpolgárrá választását. Ez az első ilyen kitüntetés a megye történetében.

Rastislav Trnka megyeelnök indítványozta a képviselő-testületnek a volt államfő kitüntetését Schuster 90. születésnapja alkalmából azért a munkáért, amit egész életén át kifejtett a megye fejlesztéséért. Schuster három cikluson át volt Kassa polgármestere, 1999-ben a Szlovák Köztársaság első, közvetlenül a lakosság által megválasztott államfője lett. „A megye képviselő-testülete olyan személynek adományozhat díszpolgári címet, aki jelentős mértékben hozzájárult a megye fejlődéséhez, kiemelkedő teljesítményével gazdagította, valamint hozzájárult a nemzetek és régiók közötti fejlődéshez és barátsághoz. Azt hiszem, mindannyian egyetérthetünk abban, hogy Rudolf Schuster ilyen személyiség” – mondta Trnka a képviselőknek.

Az indoklás szerint Schuster hivatali ideje alatt újították fel és korszerűsítették Kassa Fő (Hlavná) utcáját, a Dominikánus tér (Dominikánské námestie) és a városi parkot, bevezették az ivóvizet ezekre a területekre. „Érdemei közé sorolhatjuk a kassai állatkert, a kisvasút, a Kassa melletti Hradová kilátótorony, a kassai repülőmúzeum, a mecenzéfi (Mrdzev) hámor és a Schuster család filmművészeti múzeumának létrehozását. Rudolf Schuster nemzetközi viszonylatban is elismert politikus és államférfi, jelentősen hozzájárult Szlovákia NATO- és EU-csatlakozásához” – áll az indoklásban.

A díjátadó gálaest kedden 18 órakor lesz a kassai Nemzeti Színházban.

Read More

Post Comment