Search by category:
Egyéb kategória

Orvosi bérlakásokat terveznek a vasútállomásnál lévő egykori középiskola épületében Érsekújvárban

Orvosi bérlakásokat terveznek a vasútállomásnál lévő egykori középiskola épületében Érsekújvárban

Száz Ildikó

2024. 04. 24., sze – 18:04

Érsekújvár |

Az érsekújvári önkormányzat e heti keddi ülésén szót kért Peter Privalinec, Nyitra megye önkormányzati hivatalának a vezetője és arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a vasútállomás közelében lévő egykori középiskola épületét bérlakásokká alakítaná át a megye. Az érsekújvári lakosok évek óta várják, hogy megoldás szülessen az üresen álló, pusztuló épület hatékony felhasználására. 

Az eredetileg kétszintes épületet hatszintesre alakítanák át, és legalább huszonhét bérlakást alakítanak ki benne. Peter Privalinec elmondása szerint a tornaterem átépítésével újabb lakásokat építenének, így összesen akár 30-31 új otthont kínálhatnának fel elsősorban az érsekújvári és a régióbeli orvosok, illetve más egészségügyi dolgozók számára. Úgynevezett startlakásokról van szó, nem titkolt szándékuk, hogy minél több orvosi rendelőintézet nyíljon az érsekújvári térségbeli betegek számára. Az épület egykor a közgazdasági szakközépiskola székhelye volt, az udvarban lévő barakszerű épületben, amit 2019-ben lebontottak, magyar osztályok működtek. A hivatalvezető elmondta, Nyitra megye önkormányzatának számos olyan épülete van, amelyek évek óta üresen állnak, jelentős kiadással jár az állaguk megőrzése.

„A jelenlegi választási időszakban az Állami Lakásfejlesztési Alappal együttműködve a megye ezeket az ingatlanokat vonja be a bérlakás építési, illetve a szociális tervek megvalósításába. Fontos megfogalmazni a célt, arra kérem az érsekújvári testületet, segítsenek megvalósítani a megye elképzelését és ezzel segítsék a fiatal családokat. Ilyen módon is szeretnénk támogatni az egészségügyi szférát. A lakhatási lehetőséggel idecsalogatnánk a régióba a fiatal orvosokat. Aranyosmaróton, Udvardon, Léván és Nagytapolcsányban hasonló elképzeléseink vannak” 

tájékoztatta a testületet Peter Privalinec. Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere teret nyitott a képviselői vitára. Martin Výžinkár független képviselőt az érdekelte, hogy az átépítés során nem tervezik-e az épület arculatának a megőrzését. A tervezett projekt eléggé megváltoztatná az ingatlan képét, holott értékes régi épületről van szó. Privalinec szerint megpróbálják megőrizni az épület eredetét, ám a lakásfejlesztési alap szigorú kritériumainak is meg kell felelniük. Az újonnan létrehozott lakásokhoz mindenképpen építeniük kell erkélyeket, vagy loggiákat. 

A megye hivatalvezetője elmondta, Nyitrán egy kétszáz éves épület arculatát sikerült megőrizniük az átalakítási munkálatok során, és az érsekújvári ingatlan esetében is igyekeznének figyelembe venni a képviselői észrevételt. A tervdokumentáció kidolgozásának utolsó fázisai zajlanak. Ám a beruházás megvalósításához arra van szükség, hogy a testület jóváhagyja a területrendezési terv módosítását, a volt iskolai épület lakáscélra való felhasználását. A testület ezt jóváhagyta, a jelenlévő 19 képviselőből azonban csak 12 szavazott igennel. Egyesek nehezményezték, hogy a megye nem a megadott határidőn belül kérte a területrendezési terv módosítását. Az ingatlan közelében nagyobb terület található, ahol parkolót nyitnának, de az eredeti elképzelés szerint nem kerítenék be ezt a parcellát. Az egykori iskolát, miután megszűnt a kereskedelmi szakközépiskola, az ipari iskola vette át, később a megye felajánlotta az egészségügyi iskola számára. A vasútállomás környékének a problémái is terítéken voltak az önkormányzati ülésen. 

Jozef Tököly, az Érsekújvári Városi Rendőrség parancsnoka elmondta, rendszeresen kihívják őket a közelben élő lakosok és panaszkodnak a részeges rendbontókra. Miután megszüntették a kijózanítókat, nekik nincs lehetőségük bent tartani a garázdálkodókat, ezért azok fél órán belül ismét a vasútállomásnál vannak. Szó volt továbbá az ugyancsak a Köztársaság tér közelében lévő egyik jócskán lepusztult lakóházról is, melyet az ott élők szeretnének teljesen felújítani. Lukáš Štefánik alpolgármester egyúttal a Bytkomfort társaság vezetése nevében is nyilatkozott és elmondta, tíz lakás a város tulajdonában van. Még a nagyszabású épületfelújítás előtt lecserélik a nyílászárókat és deratizálnak, hogy ismét lakhatóvá váljanak a városi lakások. Gabriel Katona független képviselő javasolta, hogy a Köztársaság tér közelében, a vasútállomással szembeni területen felállíthatna a városi rendőrség egy ideiglenes állomást, hogy fokozottabban felügyelje a környéket. 

Read More

Post Comment