Search by category:
Egyéb kategória

Sebezhetőségük miatt kivonta Ukrajna a hadszíntérről az amerikai Abrams tankokat

Sebezhetőségük miatt kivonta Ukrajna a hadszíntérről az amerikai Abrams tankokat

Kulcsár Péter

2024. 04. 26., p – 09:03

Ukrajna ideiglenesen kivonta az amerikai Abrams harckocsikat a frontról, miután azok sebezhetőnek bizonyultak a dróncsapásokkal szemben – jelentette amerikai katonai tisztviselőkre hivatkozva az AP hírügynökség.

Már 31 amerikai harckocsiból 5 veszett oda orosz támadásokban. Az egyenként nagyjából 10 millió dollárba kerülő Abrams tankok szeptemberben érkeztek Ukrajnába. A harctér azonban időközben jelentősen megváltozott, főként a mindenütt jelenlévő felderítő drónok és a „drónvadászok” bevetése miatt – írja az AP.

Nehéz megvédeni a tankokat, ha egyszer már felfedezték őket a drónok. Ilyenkor vagy megsemmisítik őket, vagy másféle módon kerülnek likvidálásra. Egy Pentagon-tisztviselő megerősítette, hogy több tank is odaveszett a kelet-ukrajnai Avdijivkából való közelmúltbeli visszavonulás során.

A drónok elszaporodása az ukrajnai harctéren azt jelenti, hogy „nincs olyan nyílt tér, amelyen csak úgy át lehet sétálni az ellenség észlelése nélkül” – mondta a Pentagon magas rangú tisztviselője.

A harckocsikat egyelőre visszavonták a frontvonalból, az Egyesült Államok az ukrán hadsereggel együttműködve új taktikát fog kidolgozni – közölte Christopher Grady, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának alelnöke.

(AP)

Read More

Post Comment