Search by category:
Egyéb kategória

Átszámolják több tízezer nyugdíjas járandóságát

Átszámolják több tízezer nyugdíjas járandóságát

B. Szentgáli Anikó

2024. 05. 07., k – 15:06

Pozsony |

Minden olyan nyugdíjasnak, aki 2023 januárja előtt vonult korengedményes nyugdíjba, a Szociális Biztosító (SP) újraszámolja és megemelheti a járandóságát. Az intézkedés 50 ezer embert érint. 

A májusi nyugdíjátszámolás azokra vonatkozik, akik a nyugdíjkorhatár eléréséig legalább 40 év szolgálati időt szereztek. 

„A Szociális Biztosító úgy számolja át a járandóságokat, hogy a nyugdíjkorhatár betöltésétől számított minden 30 nap után 0,5% helyett 0,3%-kal csökkenti a járandóságukat” 

mondta Martin Kontúr, a Szociális Biztosító szóvivője.

Az érintett szenioroknak már elkezdték kifizetni a 2023. január 1-jétől jóváhagyott utólagos emelést egyszeri rendkívüli nyugdíj-kiegészítés formájában, s ezentúl a havi nyugdíjukat már a megemelt összegben fogják kapni. Az új összegről 2024. május végéig kapnak írásos határozatot. Az átszámolás és az emelés automatikusan történik, nem kell kérvényezni” 

– közölte a szóvivő

Az említett változás azokra a korengedményes nyugdíjasokra vonatkozik, akik 2023. január 1-je előtt 40 év szolgálati időt szereztek a nyugdíjkorhatár eléréséig. A 2022. december 31-ig hatályos törvény értelmében a korkedvezményes nyugdíj a korkedvezményes nyugdíjra való jogosultságtól a nyugdíjkorhatár eléréséig bármikor, a szolgálati évek számától függetlenül minden 30 nap után 0,5%-kal csökkent. 

„Ezeknek a nyugdíjaknak az újraszámítása biztosítja, hogy minden olyan biztosítottnak, aki 40 év szolgálati időt szerzett, csak 0,3%-kal csökken a járandósága, és nem kerül hátrányos helyzetbe azokkal a biztosítottakkal szemben, akik 2023. január 1-jétől korengedményes nyugdíjba vonultak” 

magyarázta Kontúr

Ezért a biztosító most újra megvizsgálja az összes olyan korkedvezményes nyugdíjban részesülőt, akik 2023. január 1-je előtt váltak jogosulttá erre a juttatásra. Amennyiben ezek a kedvezményezettek teljesítették a 40 év szolgálati idő feltételét, az SP minden 30 nap korkedvezményes nyugdíjazás után 0,5%-ról 0,3%-ra csökkenti az úgynevezett büntetést.

 „A jelenlegi nyugdíjuk összege így nőni fog. Az SP 2023. január 1-jétől a döntés időpontjáig, jelen esetben 2024 májusáig fizeti ki az érintett nyugdíjasoknak a különbözetet” 

tette hozzá Kontúr. 

A változásról mindenki írásos határozatot kap. Az intézkedés azt eredményezi, hogy azoknak, akik 2023 előtt vonultak nyugdíjba, a járandóságuk most vagy emelkedni fog (azaz teljesítették a 40 év szolgálati időt), vagy változatlan marad (azaz nem teljesítették a 40 év szolgálati időt).

(pluska)

Read More

Post Comment