Search by category:
Egyéb kategória

Decemberben fizetik ki a 13. nyugdíjat

Decemberben fizetik ki a 13. nyugdíjat

Mészáros Richárd

2024. 05. 13., h – 11:54

Decemberben kapják meg a nyugdíjra jogosultak az új, teljes értékű 13. nyugdíjat. Az összege attól függ, hogy ki milyen nyugdíjra jogosult, de a legalacsonyabb 13. nyugdíj is garantáltan legalább 300 euró lesz. Az öregségi nyugdíjra jogosultak egységesen 606,30 eurót kapnak. A 13. nyugdíj kifizetését nem kell kérvényezni, automatikusan, a havi nyugdíjjal együtt folyósítja 2024 decemberében a Szociális Biztosító (SP) – tájékoztatott hétfőn Martin Kontúr, az SP szóvivője.

„A 13. nyugdíj nagysága az egyes nyugdíjtípusok előző évi átlagának megfelelő összeg lesz minden jogosult számára. Ha valamelyik nyugdíjfajtánál az átlag nem érné el a 300 eurót, akkor ott a 13. nyugdíj automatikusan 300 euró lesz“ – tette hozzá Kontúr.

Mindenki kap 13. nyugdíjat, aki decemberben jogosult lesz öregségi, korkedvezményes, özvegyi, árvasági, szociális, vagy rokkantnyugdíjra.

Aki többféle nyugdíjra is jogosult, csak egy után kap 13. nyugdíjat: azután, amelyiknél a legmagasabb az éves átlag. Az egyéb bevételeket, például a külföldről kapott nyugdíjat vagy a nyugdíjtakarékossági bevételt nem veszi figyelembe a biztosító.

Az újfajta 13. nyugdíjat áprilisban hagyta jóvá a parlament, és már nem állami szociális segélyként, hanem a nyugdíjellátás részeként fizeti ki a Szociális Biztosító.

Read More

Post Comment