Search by category:
Egyéb kategória

Mennyibe kerül egy gyerek felnevelése?

Mennyibe kerül egy gyerek felnevelése?

Mészáros Richárd

2024. 05. 13., h – 11:53

A gyermeknevelés első három éve a legkritikusabb és legköltségesebb időszak.

A pénzügyminisztérium jelentése szerint egy gyerek felnevelése – 18 éves koráig – több mint 60 ezer euróba kerül, ez havi szinten körülbelül 280 eurót jelent.

A gyermeknevelés kiadásai nem egyenletesen oszlanak el az évek során. Az első öt év és a felnőttkori küszöb közelében a költségek magasabbak. A munkából származó jövedelemkiesés miatt különösen kritikus a szülés utáni első három év. „A statisztikák szerint ez az időszak körülbelül 12 ezer, azaz 330 eurót igényel havonta” – magyarázza Tomáš Boháček, az 365.bank elemzője.

A gyermek születése nem csak az alapvető költségek növekedésével, hanem számos egyéb kiadással is jár. Sok esetben a családoknak nagyobb lakásra, esetleg lakásvásárlásra és jelzáloghitelre van szükségük. 

A legnagyobb problémával az egyedülálló szülők szembesülnek. A 2021-es adatok szerint Szlovákiában 108 ezer gyerek egyszülős családban élt, közülük 86 ezer az édesanyjukkal. 

Az elemző szerint ugyanakkor ha egy nő a gyermek születése előtt dolgozott, valamint az első három évben nem érik váratlan kiadások, akkor képes lehet fenntartani az alapvető megélhetésüket. Ez idő alatt az életszínvonaluk azonban biztosan nem javul majd, és aligha van esély arra, hogy akár minimális megtakarítást is elérjen.

(Plus7Dní)

Read More

Post Comment