Search by category:
Egyéb kategória

Unokáink is hallgatni fogják

Unokáink is hallgatni fogják

Juhász Katalin

2024. 05. 14., k – 21:37

A hazai közönség az elmúlt hónapokban többször is elcsodálkozhatott azon, milyen színes és egyedi az ukrán könnyűzenei szcéna. Vasárnap Ukrajna legérdekesebb elektro-pop-folk formációja, az Onuka érkezik Pozsonyba, európai turnéjuk utolsó államására.

A fotókon általában csak az énekesnő, Natalia Zsizscsenko szerepel, és valóban ő a főnök, de ez egy komplett zenekar, amelynek tagjai a szintetizátorok és elektromos dobok mellett tradicionálisi hangszereken is játszanak, és a népdalok motívumait öltöztetik modern köntösbe. A már erősen kikopóban lévő világzene és neofolk meghatározásokat nyugodtan elfelejthetjük velük kapcsolatban. Tíz évvel ezelőtt megjelent első albumuk hatalmas siker lett, pár év múlva pedig már Ukrajna első számú zenei exportcikkének számítottak. Legújabb lemezük Room címmel tavaly látott napvilágot, és azonnal a listák élére került. 

Az Onuka szó egyébként pontosan azt jelenti, amire emlékeztet minket: unoka. Nata így tiszteleg népzenész és hangszerkészítő nagyapja emléke előtt, aki megfertőzte őt a zene szeretetével. Ráadásul édesanyja zeneiskolában dolgozott, így a kislány nemcsak zongorázni tanult meg, hanem hegedülni és furulyázni is. Később néprajzból és kulturális menedzsmentből diplomázott a kijevi művészeti egyetemen. Bátyjával tizenegy évig működtették a Tomato Jaws nevű duót, majd pedig egy producerrel – jövendőbeli férjével – megalapította az Onukát. 

Állítólag a szövegeik is rendkívül nívósak, a dalokban történeteket mesélnek, például a csernobili katasztrófáról is született egy szerzemény 1986 címmel. Nata hangja egészen különleges, és a színpadi látványra is sokat adnak, úgyhogy élőben hatnak igazán – már csak a különleges hangszerek miatt is, amelyeknek köszönhetően olyan a színpad, mintha az ukrán néprajzi múzeum gyűjteményének bemutatóján lennénk. A nézőtér pedig a zúzós electro-ütemek hatására mindenütt táncparketté alakul. Nyilván nem lesz ez másképp vasárnap, május 19-én a pozsonyi MMC klubban sem, ahol az érdeklődők láthatják, hogyan kell jövőbe mutatóan kezelni a múlt zenei örökségét. 

A koncert a Danube Music Day projekt keretében zajlik, melynek szervezői műfajtól függetlenül, korszakalkotó zenészeket és a zenetörténetet forradalmasító formációkat hoznak el a szlovák fővárosba. Ez a mostani alkalom azért lesz különleges, mert az Onuka új albuma már a háború alatt készült, és sokkal szomorúbb, mint a korábbi három lemez. Egyszerre ünnepli a bátor ukrán nemzetet és mutatja be a hétköznapi élet gyötrelmeit. A zenészek részben azért szervezték az idei európai turnét, hogy a hazájukból elmenekülni kényszerült honfitársainak némi vigaszt nyújtsanak. 

Read More

Post Comment