Search by category:
Egyéb kategória

Kevés a fertőzött a nagy cégeknél

Kevés a fertőzött a nagy cégeknél
Molnár Iván
2020. 11. 02., h – 18:41

2020. november 3., kedd – 07:00
PSA
Friss ikon
Off

Törzs

„A hétvégi tömeges tesztelés során a teszteltek alig egy százaléka bizonyult pozitívnak, a cégek nagy részének így nem kell attól tartania, hogy gondot okozna számukra az alkalmazottak hiánya” – nyilatkozta Peter Serina, a Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) ügyvezető igazgatója. Szavait a legnagyobb szlovákiai munkáltatók is alátámasztották. „A Jaguar Land Rover autógyártó nyitrai üzeme a hétvégi tesztelést követően standard üzemmódban működik, és nincsenek gondok a beszállítóinknál sem” – nyilatkozta Miroslava Remenárová, a vállalat kommunikációs menedzsere, aki azonban pontos számokkal egyelőre nem szolgált. Hasonló hangnemben nyilatkozott Peter Švec, a nagyszombati PSA Slovakia autógyártó szóvivője is.

„A tesztelés nem sodorja veszélybe a cégünket, vagyis már hétfőn is zavartalanul folyt a gyártás. A cégünkben létrehozott tesztelőponton 1587 alkalmazottunk teszteltette le magát, közülük pedig csupán négy bizonyult pozitívnak”

 – nyilatkozta Švec. A legnagyobb hazai autógyártó, a pozsonyi Volkswagen már múlt pénteken és szombaton letesztelte több mint 10 600 alkalmazottját. „Csupán az 1,3 százalékuknak lett pozitív a tesztje” – nyilatkozta Lucia Kovarovič Makayová, a Volkswagen Slovakia szóvivője.

Nincs veszélyben az ország üzemanyag-ellátása sem. A pozsonyi Slovnaft kőolaj-finomító a hétvégén saját rendezésben 3400 alkalmazottja közül 2155-öt tesztelt le, a többiek a lakóhelyükön vetették alá magukat a vizsgálatnak. „Az alkalmazottaink közül csak tízen jelentették be, hogy pozitív lett a tesztjük” – nyilatkozta Ladislav Procházka, a Slovnaft kommunikációs részlegének a munkatársa.

Nem kell kiesésekre számítanunk a vasúti közlekedésben sem. „A vasúti személyforgalmat biztosító Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) 5836 alkalmazottjából csupán 81-nek lett pozitív a hétvégi tesztje, további 30-an pedig karanténban vannak” – mondta el Tomáš Kováč, a ZSSK szóvivője, aki szerint a vasúti személyszállítás semmilyen formában nincs veszélyben.

Az elmúlt héten az agrárcégek is azért aggódtak, hogy a tesztelés miatt nem lesz, aki dolgozzon, azonban kiderült, hogy az agrárium sincs veszélyben. „Az agrárvállalkozások nem jelezték, hogy gondjaik lennének” – nyilatkozta Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője. Szerinte az ágazatban működő nagyobb cégek már kidolgozták a vészforgatókönyveket arra az esetre, ha egyszerre sok alkalmazottjuknak kellett volna otthon maradnia, ezek igénybevételére egyelőre nincs szükség.

„Nem jeleztek nagyobb kieséseket a pékségek, a cukorgyárak és a baromfi-feldolgozók sem”

– tette hozzá Holéciová. Tatiana Lopúchová, a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének az elnöke szerint a tesztelés és a karantén miatt az alkalmazottak alig 1,5 százaléka esett ki, amit gond nélkül képesek pótolni.

A Szlovák Vállalkozói Szövetség ügyvezető igazgatója, Peter Serina szerint az egyes cégek jogszerűtlenül járnak el, ha felmondással fenyegetik azokat az alkalmazottaikat, akik saját elhatározásukból nem vettek részt a tesztelésen. „Nem lehet elbocsátani azt az alkalmazottat, aki saját elhatározásból nem vett részt a tesztelésen. Az ilyen alkalmazott ugyan nem mehet munkába, ez közérdekű akadály, amire gondol a törvény, vagyis az ilyen alkalmazott jogosult a fizetetlen szabadságra, kiveheti azonban a rendes szabadságát is, közös megegyezéssel pedig dolgozhat otthonról is. Nem szabadna zaklatásnak kitenni az alkalmazottakat csak azért, mert nem vettek részt ezen a furcsa akción” – mondta el Serina.

(mi, TASR)

Bevezető
Pozsony |

Nem igazolódtak be a szlovákiai cégek koronavírus-teszteléssel kapcsolatos aggodalmai. A nagyvállalatok elenyésző számú fertőzöttet jeleznek, és egyelőre a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban sincsenek fennakadások.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment