Search by category:
Egyéb kategória

A kokainkereskedelem központjává vált az egyik európai kikötő

A kokainkereskedelem központjává vált az egyik európai kikötő

Balaskó Réka

2024. 05. 15., sze – 13:13

Antwerpen a kokain egyik legfontosabb belépőpontja lett. A belga vámosok által itt lefoglalt kábítószer mennyisége az elmúlt tíz évben több mint hússzorosára nőtt.

Az európai városok amúgy is problémás környékeit egyre több kábítószer árasztja el, ami a bandák közötti erőszak növekedéséhez vezet. A politikusok ezért nem hagyhatják tovább figyelmen kívül a problémát. „Ez nem Antwerpen problémája. Ez nem Brüsszel problémája. Ez nem belga probléma. Nem európai probléma. Ez egy globális probléma” – mondta Paul Van Tigchel belga igazságügyi miniszter, hozzátéve, hogy országa nem tudja segítség nélkül megoldani a kábítószer-bűnözés növekedését.

Antwerpenen keresztül különösen a latin-amerikai országokból származó kokain halad át. A kikötő nagyobb területet foglal el, mint Párizs, és évente akár 12 millió konténert is kezel. A csempészek egyik kedvenc taktikája az úgynevezett „trójai konténerek”. Ennek lényege, hogy a kikötőbe érkező üres konténerekben több fiatal férfi rejtőzik el. Ezután előbújnak belőlük, és egy másik érkező konténerből felveszik a kokaint. Ezután visszatérnek az eredeti konténerbe, amely elhagyja a kikötőt, és továbbutazik Európába. Az egész művelet gyakran több napig tart.

Az Antwerpenbe érkező kokain mintegy 90 %-a átlépi a hollandiai határt, és a kereskedők és bűnözők kiterjedt hálózatán keresztül jut el Európába.

Drogháborúk
Bár az európai kikötők vámigazgatásai évről évre új rekordokat döntenek a lefoglalt kábítószer mennyiségét illetően, a hatóságok csak akkor kezdték komolyan venni a problémát, amikor a városok utcáin erőszakhullám kezdett végigsöpörni. Az utcai lövöldözések szinte heti rendszerességgel fordulnak elő Brüsszelben, még a legelőkelőbb városrészekben is. A fordulópont 2023-ban volt, amikor egy mindössze 11 éves kislányt öltek meg egy drogbanda lövöldözése során.

A holland rendőrség már idén több mint 250 házrobbantást regisztrált a terület ellenőrzéséért folytatott bandaharcok részeként. Ezek Franciaországban is rendszeresen előfordulnak Párizs és Marseille egyes külvárosaiban.

(bloomberg, trend)

Read More

Post Comment