Search by category:
Egyéb kategória

Egy 71 éves lévai író lőhette meg Robert Fico miniszterelnököt

Egy 71 éves lévai író lőhette meg Robert Fico miniszterelnököt

Balaskó Réka

2024. 05. 15., sze – 16:47

A DenníkN napilap közölte, hogy az elkövetőt már őrizetbe vették, és a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vette át az ügyet. 

Kapcsolódó cikkünk

A kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico (Smer) miniszterelnököt, a politikust helikopteren szállították kórházba. Ficót legalább egy találat érte a hasán, állapota a legutóbbi hírek szerint súlyos. Cikkünket frissítjük!

17:32 A merénylet helyszínén tartózkodik Ján Hrivnák, a Főügyészség súlyos bűncselekményekkel foglalkozó osztályának vezetője és kollégái. Ők felügyelik az elsődleges műveleteket. Előre megfontolt gyilkossági kísérletért 25 évnyi vagy akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kiszabható – emlékeztet az Aktuality.

17:29Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt is „sokkolta és elborzasztotta” a Fico elleni merénylet. „Erőt kívánok neki a gyors felépüléshez. Robert Ficóra, a szeretteire és Szlovákia polgáraira gondolok” – írta az X-en.

17:25 – A Bírói Tanács is elítélte a Fico elleni támadást, a társadalom polarizálását és a gyűlölet terjesztését. „Ez az erőszakos támadás egyben támadás a Szlovák Köztársaság mint demokratikus és jogállam alkotmányos berendezkedése és minden tisztességes polgár ellen”. „Az emberi élet és egészség minden társadalom legfontosabb értéke, függetlenül a polgárok politikai és társadalmi meggyőződésétől és gondolkodásmódjától” – írták.

17:21Az Aktuality legfrissebb információi szerint Ficót három golyó érte: kettő a kezén, egy a hasán.

17:18A Pravda információi szerint az egyik lövedék Robert Fico hasüregébe hatolt. A többi sérülései viszont nem életveszélyesek.

17:18 A támadót Juraj Cintulának hívják. A lévai férfi 1953-ban született. Három verseskötetet írt. Tagja a Szlovák Írószövetségnek.

17:17 – A TA3 által közzétett videóból egyértelműen kiderül, öt lövés dördült el. 

17:14 – A TA3 a F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházra hivatkozva azt írja, Robert Fico (Smer) kormányfő az életéért küzd.

17:13 „Ki gondolta volna, hogy ilyen durva támadás történhet Közép-Európában?!” – írta Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a Facebookon. „Reménykedünk a minél gyorsabb felépülésben, és imádkozunk is érte. Nagy szükség van Robert Ficóra a szlovák és az európai politikában” – posztolta.

17:09 – Ladislav Kamenický (Smer) pénzügyminiszter is elítélte a Robert Fico elleni „hidegvérű” támadást. A tárcavezető az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) örményországi üléséről visszautazik Szlovákiába.

17:08 Pedro Sánchez spanyol kormányfőt „elborzasztotta és felháborította” a szlovák miniszterelnök elleni támadás. „Spanyolország Robert Ficóval, családjával és a szlovák néppel áll ebben a rendkívül nehéz időben. Semmi sem igazolhatja az erőszakot” – írta az X-en.

17:07 – A gyűlölködő retorika, amelynek tanúi vagyunk, gyűlölködő tettekhez vezet. Kérem Önöket, állítsuk meg – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő. „A miniszterelnök elleni fizikai támadás elsősorban személy elleni támadás, de a demokrácia elleni támadás is” – mondta.

17.04A merényletre Robert Habeck német alkancellár is reagált. A szövetségi parlamentben adott nyilatkozatában gyors felépülést kívánt Ficónak. Figyelmeztetett, hogy azoknak, akik a demokratikus spektrum részének érzik magukat, „alaposan mérlegelniük” kell a szavaikat.

17:03 – Olaf Scholz német kancellár „gyáva merényletnek” nevezte a Fico ellen elkövetett támadást. „Az erőszaknak nem lehet helye az európai politikában. Ezekben a pillanatokban Robert Ficóra, szeretteire és Szlovákia polgáraira gondolok”.

16:58A besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház bejáratát körbeszalagozták a rendőrök. A helyszínen tartózkodik Zuzana Dolinková (Hlas) egészségügyi és Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter.

16:56 –  A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) emberei megérkeztek a nyitrabányai (Handlová) Bányászok terére (Námestie baníkov), sorban felkeresik az összes környékbeli létesítményt. A központ továbbra is le van zárva – közölte a SME.

16:52Az Aktuality úgy tudja, a lövést leadó férfi legális fegyvertartási engedéllyel rendelkezett. A Markíza Juraj C.-ként utal a 71 éves lévai támadóra.

16:50„A Robert Fico szlovák kormányfő elleni brutális támadás abszolút elfogadhatatlan. Sok erőt és gyors felépülést kívánok neki” – mondta Věra Jourová uniós biztos. 

16:48 Juraj Blanár (Smer) külügyminiszter köszönetet mondott a támogató megnyilvánulásokért. Tárcája tájékoztatta az esetről az Európai unió képviselőit. „Határozottan elítélem ezt a rosszindulatú cselekedetet, amelyet a kormányfő ellen követtek el a demokrácia elleni támadásként” – közölte Blanár.

16:47 – Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Donald Tusk lengyel kormányfő is sokkolónak nevezte a támadás hírét, Ficónak mielőbbi felépülést kívántak.

16:43 „Mély megdöbbenéssel értesültem a Robert Fico barátomat ért szörnyű támadásról. Imádkozunk mielőbbi felépüléséért” – írta Orbán Viktor magyar kormányfő a hivatalos Facebook oldalán.

16:39„Félelmetesnek” nevezte a Robert Fico elleni támadást Volodimir Zelenszkij ukrán államfő. „Határozottan elítéljük ezt az erőszakcselekményt a szomszédos partnerországunk kormányfője ellen. Minden erőfeszítést meg kellene tenni annak érdekében, hogy biztosítva legyen, hogy az erőszak semmilyen formában vagy szférában sem válik normává egy országban”. 

16:38 – A Hlas felszólította a pártokat, a közéleti személyiségeket, a harmadik szektort és a médiát, hogy közösen, határozottan ítéljék el a Robert Fico elleni támadást, és „ne támogassák cselekedeteikkel a gyűlöletkeltést Szlovákiában”.  Peter Pellegrini idő előtt befejezi külföldi tartózkodását.

16:36 Markéta Pekarová Adamová cseh házelnök „teljes mértékben elfogadhatatlannak” nevezte az erőszakot, egyúttal gyors felépülést kívánt Robert Ficónak. A merénylet nyomán kialakult helyzetet a cseh rendőrség is figyelemmel kíséri. „Kiértékeljük ez esetleges kockázatokat, s ezzel minden intézkedést megteszünk a védett személyeink és objektumaink érdekében” – közölték. 

16:28 Eduard Chmelár, a miniszterelnök tanácsadója szerint a merénylet Szlovákia modernkori történelmének legrosszabb helyzetét eredményezte, s hogy ez a felkorbácsolt légkör és a társadalom polarizációjának „természetes következménye”. „Nem végződhetett ez máshogy. Nem szabadna most egymást gyanúsítgatnunk, hanem arra összpontosítanunk, hogy megnyugodjon a társadalom” – mondta, majd hozzáfűzte: fontos, hogy ne folytatódjon a káosz. Pozitívan értékelte, hogy az ellenzék lemondta a mára tervezett tüntetést. 

16:27 – Petr Pavel cseh elnök szerint a Fico elleni támadásnak figyelmeztető jelnek kell lennie arra, hogy hová vezethet a társadalomban elmélyülő agresszió. „A Robert Fico elleni támadás egyértelműen elítélendő, bármilyen indítékkal is történt”.

16:25 – Délután öt órakor sajtótájékoztatót tart a belügyi és az egészségügyi tárca, valamint országos rendőrfőkapitány Besztercebányán. 

16:24 Rishi Sunak brit miniszterelnök is kifejezte döbbenetét a „szörnyű hírek” hallatán.

16:23 – A Magyar Szövetség is elítélte a miniszterelnök elleni támadást, mielőbbi felépülést kívánt. „A Magyar Szövetség megrendüléssel értesült a miniszterelnököt ért merényletről. Az erőszak és a polarizáció nem a helyes út, mivel az erőszak csak újabb erőszakot szül. Ennek minden formáját mélységesen elítéljük és közösen, egységesen kell küzdeni ellene. Robert Ficónak mielőbbi felépülést kívánunk!” – írták a nyilatkozatban.

16:22 – Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is megdöbbenéssel fogadta a szlovák miniszterelnök elleni támadás hírét. „Semmi és semmi nem igazolhatja az erőszakot vagy a hasonló támadásokat. A miniszterelnökre és családjára gondolok” – írta.

16:21 – Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke határozottan elítélte a Robert Fico miniszterelnök elleni „aljas támadást”. „Az ilyen erőszakos cselekményeknek nincs helyük a társadalmunkban, és aláássák a demokráciát, a legértékesebb közös javunkat”. Hozzátette, ezekben a pillanatokban Ficóra és családjára gondol.

16:19 – Az Európai Bizottság szlovákiai képviselete elítélte a támadást. „Az erőszaknak nincs helye a társadalmunkban” – írják, hozzátéve, hogy „ez a szörnyű tett nemcsak egy személy, hanem a demokratikus értékeink és elveink elleni támadást is jelent”.

16:17 – Több külföldi médium is beszámolt a Robert Fico (Smer) elleni merényletről

16:15 – A miniszterelnök ellen elkövetett támadás fenyegetést jelent mindarra, ami eddig a szlovák demokráciát ékesítette – reagált Peter Pellegrini megválasztott államfő. „Elborzaszt, hogy mire vezethet egy másik politikai vélemény iránti gyűlölet. Nem kell mindenben egyetérteni, de sokféleképpen lehet demokratikusan és törvényesen kifejezni az egyet nem értésünket” – írta. A merényletet a szlovák demokráciát fenyegető példátlan támadásnak nevezte. 

16:12 – Romana Tabák (SNS) szerint a miniszterelnök elleni támadás az ellenzéki tüntetéseknek is köszönhető, ahol szították az indulatokat a kormány ellen. Michal Šimečkától, a Progresszív Szlovákia elnökétől azt kérdezte, „elégedett-e már”.

16:10 – Zuzana Čaputová államfő 16:45-kor nyilatkozik a miniszterelnök elleni támadásról.

16:09Ficót a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházba szállították. A Markíza arról ír, a kormányfőt a helikopterről hordágyon vitték a sürgősségi osztályra. Ficót egy lepedővel takarták le, így nem lehetett látni, eszméleténél van-e, illetve azt, mennyire súlyosak a sérülései.

16:06 – Ez az ellenzék gyűlölködő politikájának eredménye – reagálta Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) kulturális miniszter. Megdöbbentőnek tartja a történteket. „Sok erőt és főleg jó egészséget kívánok a miniszterelnöknek”.

16:03 – A kormányhivatal szerkesztőségünkhöz eljuttatott rövid közleményében arról ír, Ficót életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba, miután a beavatkozás szükségessége miatt túl sokáig tartott volna őt Pozsonyba szállítani. „A következő órák döntőek” – tették hozzá.

16:00 – Andrej Danko (SNS) kijelentette, az SNS politikai háborút indít. Változásokat bocsátott előre a médiához és a volt kormánytagokhoz való hozzáállásban. Az ellenzéket felszólította, tartsák tiszteletben a választás eredményét.

15:54 Robert Fico (Smer) kormányfő túl van az életveszélyen – erősítette meg több forrás is a Denník N-nek. Hasi, kéz- és lábsérülést szenvedett. Jelenleg a besztercebányai kórházban kezelik. A Pluska szerint Ficót megműtik.

15:52 – Maroš Žilinka főügyész a Robert Fico ellen leadott lövést „az államiság lényege elleni támadásnak” nevezte. „Elfogadhatatlannak tartom a mai támadást” – mondta. „Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy ennek a szörnyű tettnek az elkövetőjét kompromisszummentesen és igazságosan megbüntessük” – tette hozzá.

15:50 – A JOJ TV információi szerint Ficót egy 71 éves lévai férfi lőtte meg. A Markíza középkorú férfiről ír.

15:45 – Videón a miniszterelnök ellen elkövetett támadás utáni pillanatok.

15:43 – Ivan Korčok a miniszterelnök elleni támadást elfogadhatatlan erőszakos cselekménynek minősítette, és önmérsékletre szólított fel a bűncselekmény kivizsgálásáig. „Őszintén jobbulást kívánok neki. Bízom abban, hogy a biztonsági erők kivizsgálják ezt az elfogadhatatlan erőszakos cselekményt”.

15:42 – Az erőszakot nem lehet tolerálni – kommentálta Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormányfő elleni merényletet. Megdöbbentőnek nevezte a lövöldözés hírét, és mielőbbi jobbulást kívánt Ficónak.

15:39 – Igor Matovič (Szlovákia mozgalom) gyors felépülést kívánt Ficónak. „Robert Fico régi politikai riválisom. Ez a politika. Emberként azonban mielőbbi gyógyulást kívánok neki, és mélységesen elítélek minden erőszakot. Az ököl és a golyók nem oldanak meg semmit a politikában. Kérem, legyünk emberek” – reagált a támadásra.

15:36 – Richard Raši (Hlas) miniszterelnök-helyettes teljesen elfogadhatatlannak nevezte a kormányfő elleni támadást. „Nagyon gyors felépülést kívánok a miniszterelnök úrnak, mielőbb gyógyuljon meg. Ismétlem, ez nem egy demokratikus társadalomba, de semmilyen társadalomba nem való, hogy valaki ilyen aljas módon oldja meg a problémáit.”

15:35 – Ha Robert Fico (Smer) kormányfő hosszabb orvosi ellátásra szorul, helyére valamelyik miniszterelnök-helyettes lép, ő hívja össze és vezeti a kabinet ülését. A négy miniszterelnök-helyettes közül nagy valószínűséggel Robert Kaliňák (Smer) védelmi miniszter veheti át a kormányfői teendőket.  

15:27A KDH szerint nem szerencsés, ha a politikusok most egymás szemére hányják, hogy ki polarizálja a társadalmat. „Ez egyikünk számára sem engedhető meg” – tette hozzá Ján Horecký képviselő. 

15:26 – „Egyértelműen és határozottan elítélünk mindenfajta erőszakot. Reméljük, hogy Fico miniszterelnök úr jól van, és hogy ez a szörnyű tett mielőbb tisztázódik” – jelentette ki Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke, akit szintén sokkoltak a történtek. 

15:25 A SaS és a PS törlik a mai tüntetést, amelyen a Szlovákia Rádió és Televízió (RTVS) mellett álltak volna ki. Branislav Gröhling, az SaS elnöke felszólította a képviselőket, hogy ne gyanúsítgassák egymást ebben a helyzetben. 

15:24 Zuzana Čaputová államfő élesen elítélte a miniszterelnök elleni „brutális és vakmerő” támadást. „Sokkolva vagyok. Robert Ficónak sok erőt kívánok ebben a kritikus pillanatban, hogy felépüljön a támadásból”.

15:22 – Richard Glück, a Smer képviselője az ellenzéket hibáztatta a merényletért, kiabálni kezdett velük. „Ön köztisztviselő, viselkedjen ennek megfelelően” – válaszolta Jozef Pročko, a Szlovákia mozgalom képviselője. Ľuboš Blaha, a parlament alelnöke megpróbálta megnyugtatni a helyzetet, arra kérve Pročkot, hogy ne provokáljon és legyen empatikus, hiszen a kormányfőt meglőtték.

15:19Andrej Danko (SNS) az újságírókat hibáztatja a Robert Fico elleni merényletért. A Denník N munkatársairól „undorító disznókként” beszélt.

Korábban:

Ficót a helyi kultúrház előtt érté a támadás, ahol a kormányülést is tartották. A Denník N helyszíni tudósítója nem látta a lövést, csak a hangját hallotta, majd azt látta, amint a testőrök felemelik Ficót a földről, autóba helyezik, majd elviszik.

A Plus7Dní információi szerint Ficót a mellkasán és gyomrán érték a lövések. A lövések azután dördültek el, amikor a kormányülés végével Fico az emberek közé ment. Ekkor valaki azt kiabálta, „Robo, gyere ide”. Úgy tűnt, a kormányfő épp kezet fogott volna valakivel, amikor eldördült a lövés.

A helyszínen három–négy lövést lehetett hallani. A Denník N-nek nyilatkozó egyik szemtanú látta, amint Fico a földre esik, ezután már csak véres sérülést látott a kormányfő mellkasán és fején. Hogy a sérülések milyen súlyosak voltak, nem tudta megállapítani.

A feltételezett elkövetőt őrizetbe vették. A helyszínt és a környéket evakuálták. 

A parlament ülését felfüggesztették.

A Markíza szerint a Robert Fico miniszterelnök ellen elkövetett nyitrabányai (Handlová) merénylet elkövetője egy 71 éves férfi. Az illetőt Juraj C.-ként nevezték meg, és információik szerint egy lévai íróról van szó. A Markízának ezt két forrás is megerősítette. 
A férfi a lövések leadása után azonnal ártalmatlanították, a merénylet utáni felvételeken azt látni, hogy megbilincselve ül és kommunikál a rendőrökkel.

Az aktuality.sk információi szerint a merénylő egy olyan fegyverrel lőtte meg a miniszterelnököt, amely valószínűleg legálisan volt a birtokában.
A szemtanúk szerint a merénylő először rászólt Ficóra, majd odament hozzá, hogy kezet rázzon vele, a lövések ezután dördültek el. 

Az aktuality.sk továbbá hozzátette, hogy a gyanúsítottnak több verseskötete is megjelent, korábban, 2016-ban pedig egy magán biztonsági szolgálatnak dolgozott, és akkoriban ő maga is támadás áldozata lett bevásárlóközpontban. 

Az RTVS helyszíni felvételei: 

(aktuality.sk, tvnoviny.sk)

Read More

Post Comment