Search by category:
Egyéb kategória

Ezek a legszennyezettebb gyümölcsök és zöldségek

Ezek a legszennyezettebb gyümölcsök és zöldségek

Balaskó Réka

2024. 05. 15., sze – 11:41

A brit kormány adatai alapján egy nonprofit szervezet azonosította azt a 12 gyümölcsöt és zöldséget, amelyekben a legmagasabb a vegyszerek mennyisége…

A Pesticide Action Network (PAN) nevű nonprofit szervezet kimutatta, hogy a brit piacon kapható alapvető élelmiszerek, köztük a friss gyümölcsök és zöldségek némelyike nyomokban tartalmaz növényvédő szereket és úgynevezett „örökös vegyszereket”. Ez az elnevezés a perfluoralkil és polifluoralkil anyagokra (PFAS) utal, amelyek erős szén-fluor kötéseik miatt tartósan megmaradnak. Ezért az emberek és állatok szervezetében, valamint a környezetben több évig is megmaradhatnak, és idővel felhalmozódhatnak.

Idén az alma, a sárgabarack, az őszibarack, a nektarin, a szőlő, az eper, a cseresznye, a csírák, a spenót, az uborka, a paradicsom, a saláta és a bab került fel a 12 legmagasabb növényvédőszer-tartalmú gyümölcs és zöldség listájára. A PAN azonban korlátozott adatokra alapozta a „piszkos tizenkettő” listáját.

A Telegraph szerint a vizsgált gyümölcsök és zöldségek listája minden évben változik. A 2023-as adatok, amelyekből a PAN összeállította a listát, összesen csak 15 gyümölcsöt és zöldséget tartalmaztak. Így csak az avokádó, a káposztafélék és a burgonya nem került be a „piszkos tizenkettőbe”. A citrusféléket tavaly nem vizsgálták, ezért azok szintén hiányoznak a listáról.

Nem a gyümölcsök és zöldségek jelentik az egyetlen problémát. Bár egyértelműen hozzájárulnak a PFAS-ok felhalmozódásához a szervezetben, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet szerint a tojás, a hal, a tenger gyümölcsei és a hús a fő forrás.

Sok fogyasztó a zöldségek és gyümölcsök leöblítésével próbálja csökkenteni a szennyezést. Ez azonban legtöbbször értelmetlen, mert a vegyi anyagok a gyümölcsben vannak, ha az olyan magból nőtt, amely már az ültetéskor PFAS-t tartalmazott. Az öblítés csak akkor hatékony, ha a vegyi anyagok a zöldség-gyümölcs felszínén vannak, mivel a PFAS-ok vízben oldódnak.

(trend)

Read More

Post Comment