Search by category:
Egyéb kategória

Dánia újabb katonai segélycsomagot küld Ukrajnának

Dánia újabb katonai segélycsomagot küld Ukrajnának

Kulcsár Péter

2024. 05. 16., cs – 18:50

Dánia 5,6 milliárd dán korona értékben küld újabb katonai segélycsomagot Ukrajnának – jelentette be csütörtökön a dán védelmi miniszter.

A csomag részeként Koppenhága főként a légvédelmet támogató és tüzérségi eszközöket ad át – írta Troels Lund Poulsen az X-en.

Ez a tizennyolcadik dán segélycsomag Ukrajnának – írta a védelmi miniszter. Az utóbbi két évben Dánia összesen 5,6 milliárd euró katonai és 584 millió euró humanitárius segélyt adott Ukrajnának – emlékeztetett, kiemelve, hogy a legutóbbi csomagban külön forrásokat különítettek el az ukrán hadiiparba való befektetésre.

Koppenhága február végén tíz évre szóló biztonsági megállapodást kötött a kijevi kormánnyal, amelynek keretében Dánia folyamatos katonai támogatást nyújt Ukrajnának.

Mette Frederiksen dán kormányfő hétfőn Németország, Svédország, Finnország, Izland és Norvégia kormányfőjével együtt megerősítette Ukrajna támogatása melletti elkötelezettségét és további fegyverszállítmányokat ígért Kijevnek. „Ezek nagyon fontos szállítmányok, de még ennél is többet kell tennünk, tovább kell támogatnunk Ukrajnát, hogy megvédhesse saját magát és Európa többi részét” – mutatott rá.

A Kieli Világgazdasági Intézet adatai szerint Dánia Ukrajna negyedik legnagyobb támogatója katonai segélyek terén.

Read More

Post Comment