Search by category:
Egyéb kategória

Hrabko: Ha a merénylőt valaki szándékosan radikalizálta, a rendőrség megtalálja

Hrabko: Ha a merénylőt valaki szándékosan radikalizálta, a rendőrség megtalálja

Kulcsár Péter

2024. 05. 16., cs – 18:37

Ha a Robert Fico (Smer) miniszterelnök elleni merénylet elkövetőjét valaki szándékosan radikalizálta, a rendőrség ugyanúgy a nyomára fog bukkanni, mint a pozsonyi, Vár (Zámocká) utcai kettős gyilkosság tettesének. Juraj Hrabko publicista a TASR TV-nek elmondta, a rendőrségnek minden eszköze megvan ahhoz, hogy tisztázza a tettes indítékát.

Hrabko rámutatott, hogy polarizálódott a társadalom, amely gyors egymásutánban abszolválta a parlamenti és az elnökválasztást. „A politikusok egy részének, egyes sajtótermékeknek és a társadalom egy részének frusztrációja és radikalizálódása vezethetett ehhez a példátlan esethez” – jegyezte meg Hrabko. A demokráciát azonban szerinte nem fenyegeti veszély. Emlékeztetett arra, hogy több amerikai elnök, valamint Olof Palme svéd miniszterelnök ellen is gyilkos merényletet követtek el, mégsem került veszélybe a demokrácia.

Hrabko szerint azonban az utóbbi években romlott a politikusok kommunikációjának színvonala, a retorika agresszívabb, még a magukat tisztességesnek és demokratikusnak mondó politikusoké is. „Valójában a politikusok a felelősek azért a hangulatért, amely a társadalomban uralkodik. De persze nincsenek egyedül, a közösségi médiának is nagy szerepe van ebben” – mondta.

Hrabko úgy véli sokan elsősorban elszigetelt véleménybuborékokban kommunikálnak a közösségi médiában, ahol a hasonló gondolkodásúakkak folytatott párbeszédben erősítik meg álláspontjukat. „Ez radikalizálódáskoz vezet” – hangsúlyozta. Hrabko szerint, ha nem sikerül csökkenteni a feszültségeket a társadalomban, mindig fennáll a különböző állásponton levő csoportok elleni agresszió veszélye.

Az olyan kezdeményezések, mint például Peter Pellegrini megválasztott államfő és Zuzana Čaputová köztársasági elnök közös nyilatkozata, Hrabko szerint önmagukban nem jelentenek megoldást, de mindenképpen segíthetnek. „Ez jó lépés, de nem hiszem, hogy elég lesz” – jegyezte meg. Szerinte hasznos lenne, ha a parlament a kormánypárti-ellenzéki politikai spektrumon átívelően közös nyilatkozatban ítélné el az erőszakot.

„Úgy vélem, helyénvaló lenne, ha az elnök asszony beszédet mondana a parlamentben a társadalom állapotáról” – mondta Hrabko, és hozzátette, akkor Pellegrini átvehetné tőle a stafétabotot, és folytathatná az erőfeszítéseket a társadalom polarizációjának csökkentésére.

Ami a kabinet a munkáját illeti, Hrabko elmondta, a miniszterelnököt a megbízott miniszterelnök-helyettes képviselheti. Felidézte, hogy a kabinet már átesett egy hasonló időszakon, amikor Fico szívproblémák miatt kórházba került.

Read More

Post Comment