Search by category:
Egyéb kategória

Mi a közös az élsportolókban és az új Porsche Taycanban? Nem csak az extrém állóképesség!

Mi a közös az élsportolókban és az új Porsche Taycanban? Nem csak az extrém állóképesség!

Kulcsár Péter

2024. 05. 24., p – 18:57

Május utolsó előtti hétvégéjén került sor Szlovákia legnagyobb triatlonversenyére, a The Championshipre Somorján. A nemzetközi triatlon elitnek az X-Bionic komplexum adott otthont, ahol a világ 55 országából több mint 2000 sportoló küzdött a középtávú triatlon bajnoki címéért és a globális Challenge Family sorozat első helyéért. A kihívást jelentő versenyeken a sportolók szó szerint a határaikat feszegették, ami garantálta a kiváló nézői élményt.

A sportolók izmos teste mellett az új Porsche Taycan modellek is megragadták a jelenlévő tízezer látogató tekintetét. A Porsche Inter Auto Slovakia az esemény partnereként hagyományosan ott volt jelen, ahol a kitartás, az öröm, a motiváció, a bátorság és a barátság egyesül. Az ikonikus Taycan modell úgy tűnt, hogy mindezeket a tulajdonságokat megtestesítette, és egyben utat mutatott az elektromos mobilitás fejlődése felé. Tökéletes formatervezése és kecses ívei, valamint nagyszerű akkumulátoros üzemideje és vezethetősége azok a tényezők, amelyek a mai piac egyik legvonzóbb elektromos járművévé teszik. 

Elképesztő a triatlon teljesítéséhez szükséges energia

A sportolók szerint a somorjai triatlonverseny gyors, izgalmas és tökéletes körülményekkel rendelkező esemény volt mind a férfiak, mind a nők mezőnyében. Az erős mezőnyben az új-zélandi Kyle Smith szerezte meg a győzelmet, aki 3:27:10 alatt teljesítette a távot, és megdöntötte a pályarekordot. A nőknél az Egyesült Királyságból érkező India Lee dominált, aki nemcsak sikeresen megvédte tavalyi címét, hanem 3:56:45-ös idejével több mint két perccel megdöntötte saját pályarekordját is. Az ilyen óriási teljesítmények mögött rengeteg, kemény munka, rendszeres edzés és nagy energiaráfordítás áll a verseny során. Egy átlagos sportoló egy közepes hosszúságú, öt óráig tartó triatlonon átlagosan 250 wattnyi energiát ad le. Kilowattórára átszámítva és figyelembe véve az emberi test energiaátalakítási hatékonyságát, elméletileg körülbelül 5 kilowattóra villamos energiával egyenértékű energiát fogyasztana. Ilyen ráfordítás mellé bevitel is szükséges, így ha ezt az energiafelhasználást átváltjuk kilokalóriára, akkor 4300 kcal értéket kapunk, ami több, mint ahány energia egy kilogramm fehér cukorban vagy négy sajtos pizzában található.

Ha tovább akarunk játszani a számokkal, akkor a több mint 1800 sportoló nagyjából 9000 kilowattóra villamos energiának megfelelő energiát fogyasztott el a somorjai verseny alatt, ami majdnem 13 Taycan teljesítménye a Turbo S változatban, méghozzá 700 kW, azaz 925 lóerővel, egy órán át teljes erővel haladva. Ez a konkrét típus a gyár egész történetének leggyorsabb modellje. A push-to-pass gombról se feledkezzünk meg, amely 10 másodpercre felpörgeti az autó teljesítményét, ezáltal 938 lóerőre emelkedik, ami valóban elképesztő! Ebből kifolyólag talán nem meglepő, hogy a Formula E inspirálta a stuttgarti mérnököket. Ami a gyors autózás minden szerelmesének örömére szolgálhat, hogy az említett gomb minden új Taycan alapfelszereltségében megtalálható, így biztos, hogy sokat használt funkció lesz.

Az új Taycan vadonatúj akkumulátortöltési sebessége

Az energia feltöltése azonban szintén jelentős tényező, legyen szó akár a sportolók által egy triatlonversenyen, akár az új Taycan vezetésekor felhasznált elektromos energiáról. A somorjai triatlon győztese, India Lee kiadós étkezésnek, pihentető éjszakai alvásnak és aktív testmozgásnak, például egy 30 perces úszásnak hódol egy kemény verseny után. És mi a helyzet a Taycannal? Mennyi időbe telik, amíg feltöltődik és újra útra kel? Az elektromos akkumulátor az új kémiai összetételéből adódóan meglepően gyors töltést ígér. A Taycant mindössze 10 percig kell tölteni egy töltőállomáson, ezzel 300 kilométeres távolságot is könnyedén megtehet, így az új német autó egyben a leggyorsabban újratölthető sorozatgyártású autó is a piacon. Ennek a tényét más adatok is megerősítik. Az akkumulátor 10 százalékos kapacitásáról 80 százalékra töltődik 18 perc alatt. Ez az egyik olyan tényező, amelynek köszönhetően az új Taycan a technológia határait feszegetve ikonikus járművé vált,

Read More

Post Comment