Search by category:
Egyéb kategória

Giro d’Italia – Pogacar hatodik szakaszgyőzelmével egy lépésre a végső sikertől, Valter a 18. szombaton

Giro d’Italia – Pogacar hatodik szakaszgyőzelmével egy lépésre a végső sikertől, Valter a 18. szombaton

Mészáros Richárd

2024. 05. 25., szo – 18:15

A rózsaszín trikós Tadej Pogacar hatodik etapsikerét begyűjtve diadalmaskodott a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny utolsó előtti, 20. szakaszán, ezzel már csak egy lépésre van a végső sikertől. Valter Attila a 18. helyen ért célba.

Az olasz körverseny utolsó hegyi szakasza, az Alpago és Bassano del Grappa közötti 184 kilométeres, lejtmenettel záruló etap várt a mezőnyre szombaton. A cél viszonylag közel volt Szlovéniához, ahol az elmúlt napokban a „Hagyd meg a versenyzést Pogacarnak” felirat fogadta az autópályákon haladókat, a kétszeres Tour de France-győztes szlovén éllovas előzetesen ki is fejezte érdeklődését a szakasz kapcsán. A 4500 méter szintemelkedést tartalmazó távot a brit Geraint Thomas 38. születésnapján teljesítették, a mezőny esőben vágott neki a Monte Grappa kétszeri megmászását magába foglaló etapnak.

Tizenegy fős szökevénycsoport tekert el és kezdte meg féltávnál szűk négyperces előnnyel az első hegymenetet. A 18,1 kilométer hosszú, 8,1 százalékos átlagmeredekségű emelkedőn 200-ról 1675 méterre tekertek fel közel egy óra alatt a bringások, majd következett a lejtmenet, mindez kétszer.

A Monte Grappa tetejének első elérésekor négyfős volt az élboly, az UAE vezette mezőnyben – amely egyperces lemaradásban volt ekkor – pedig nagyjából 25-en voltak, köztük az összetett élmenői és a magyar bajnok Valter. A lejtmenetben nem kockáztatott az esélyesek csoportja, így a második hegymenetet két és fél perc hátrányban kezdte meg az ekkor már csak kétfős élboly mögött. Hamarosan egyedül maradt elöl – a korábban a mezőnyből a szökés után eredt – Giulio Pellizzari, aki kedden második lett hegyi befutóban Pogacar mögött. A hegy negyedét tudták maguk mögött, mikor Valter leszakadt az esélyesek csoportjáról, amelyet Pogacar segítői rostáltak tempójukkal, egyben faragták a különbséget Pellizzari mögött.

Hat kilométerrel a hegy vége előtt már az összetett harmadik helyén álló Thomasnak esett rosszul az UAE tempója, hamarosan pedig megindult Pogacar, akit még az sem zökkentett ki, hogy egy szurkoló hátulról lökött rajta egyet. Gyorsan utol is érte az elöl tempózó olaszt, aki rövid időre tudott csak beállni a rózsaszín trikós mögé. A záró 34 kilométerre aztán egyedül maradt Pogacar, innen pedig már nem volt kérdés, hogy begyűjti hatodik etapsikerét ezen a Girón. Legutóbb a 2009-es Tour de France-on fordult elő, hogy háromhetes körversenyen hat szakaszt nyert egy kerékpáros, akkor a brit sprinter, Mark Cavendish volt erre képes. A 2017-es Tour de Hongrie-n harmadik helyezett Pogacar a rózsaszín trikó mellett a hegyi pontverseny győztesét illető kéket is hazaviheti, amennyiben befejezi a vasárnapi záróetapot.

Az összetett élcsoportjában a helyezéseket tekintve nem történt változás, a kolumbiai Daniel Martínez lesz a második, Thomas pedig a harmadik. Az összetett legjobb fiataljaként az olasz Antonio Tiberi – aki két éve megnyerte a magyar körverseny kékestetői befutóját – zár az ötödik helyen és ezzel hazaviszi a fehér trikót. A ciklámenszínű megkülönböztető mezt a pontverseny győzteseként a tavalyi esztendőhöz hasonlóan az olasz Jonathan Milan érdemli ki.

Valter közel tízperces hátránnyal a 18. helyen tekert be, az összetettben -– két pozíciót javítva – a 22. egy óra négy perc lemaradással.

Vasárnap a Róma környéki 125 kilométeres sík etappal zárul az olasz körverseny, az utolsó szakasz az ünneplésé és – várhatóan – a sprintbefutóé, az összetett ilyenkor hagyományosan már nem változik.

Read More

Post Comment