Search by category:
Egyéb kategória

Még júniusban a parlament elé kerülhet a „lex merénylet”

Még júniusban a parlament elé kerülhet a „lex merénylet”

Mészáros Richárd

2024. 06. 02., v – 15:08

A cél, hogy az úgynevezett „lex atentát” (lex merénylet) törvénymódosító javaslatokat a parlament júniusi ülésszakán megtárgyalják – jelentette ki Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter az RTVS O päť minút dvanásť című vasárnapi műsorában. Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke szerint a javaslatokat a koalíciónak és az ellenzéknek közösen kellene kidolgoznia, ez a megbékélés üzenetét hordozná.

„A törvény meghatározná, hogy a három legfőbb alkotmányos tisztségviselőnek államilag garantált lakást kell biztosítani, és amikor Ön (Šimečka – a szerk. megj.) házelnök vagy a miniszterelnök lesz, akkor abban a házban fog lakni, hogy a biztonságát garantálják” – mondta a miniszter. 

Šimečka feltételezi, hogy részletesen kielemzik majd a miniszterelnök ellen elkövetett támadás körülményeit, hogy ki volt a hibás, és milyen megelőző intézkedésekre van szükség. „Bármit is szeretnének a parlament elé terjeszteni »lex merényletként«, annak közvetlenül a vizsgálat következtetéseihez kell kapcsolódnia” – jegyezte meg Šimečka.

Šutaj Eštok Šimečkának a kormány és a miniszterelnök elleni ellenzéki tiltakozásokat és kijelentéseit rótta fel. A PS elnöke szerint a kormánytisztviselőknek nem szabad összekeverniük a kritikát a gyűlölettel. Emlékeztetett, a megmozdulásaikon résztvevőket fegyelmezettségre szólították fel.

Šimečka sajnálatát fejezte ki, amiért a támadást követően meghirdetett pártelnöki kerekasztal-beszélgetés végül nem valósult meg. Šutaj Eštok üdvözli a kezdeményezést, de tiszteletben tartja a Smer álláspontját, amely szeretné, ha a találkozón a pártelnök, Robert Fico (Smer) kormányfő is részt vehetne.

A belügyminiszter arról is beszélt, bár Pellegrini lemondott a Hlas elnöki tisztségéről, a párt alapító elnökévé nevezték ki. „(Pellegrini) elbúcsúzott a párttól. Tökéletesen tisztában van azzal, hogy az elnöknek pártonkívülinek és pártfüggetlennek kell lennie” – tette hozzá. Šimečka ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy Zuzana Čaputová elnökké választása után minden kapcsolatot megszakított a Progresszív Szlovákiával, és pártatlanul cselekedett.

Read More

Post Comment