Search by category:
Egyéb kategória

Ritka égi jelenség várható kedd hajnalban, szabad szemmel is láthatjuk!

Ritka égi jelenség várható kedd hajnalban, szabad szemmel is láthatjuk!

Kulcsár Péter

2024. 06. 03., h – 09:19

Hat bolygó és a 7,6 százalékos megvilágítású Hold kerül egy egyenesbe nem sokkal napkelte előtt.

A Bolygók Felvonulása nevet kapta az a csillagászati esemény, amely kedd hajnalban lesz megfigyelhető. Nagyjából fél 4 után öt perccel hat bolygó és a holdsarló kerül egy egyenesbe. A hat bolygó közül a Jupiter fog legalacsonyabban elhelyezkedni, majd a sorban a Merkúr, az Uránusz, a holdsarló, a Mars, a Neptunusz és a Szaturnusz következik.

A látványos együttállás a keleti horizont fölött lesz megfigyelhető, már ahol a felhők engedik. Az előrejelzések szerint záporok és zivatarok bármikor kialakulhatnak, így csak akkor láthatjuk a nem mindennapi jelenséget, ha szerencsénk van, és az ország azon területén tartózkodunk, ahol éppen tiszta az égbolt.

A Jupiter és a Merkúr a nap során szoros, 7 ívperces távolságban látszik majd a nappali égen. Ez azt jelenti, hogy a telihold átmérőjének alig negyedére lesznek egymástól. Így csillagászati távcsővel nézve is egészen nagy, akár 100-200 szoros nagyításon is egyetlen látómezőben lesznek láthatóak.

A Jupiter távcsőben, egy jókora méretű, 33 ívmásodperces, ovális alakú, halvány korongnak látszik majd. Az ég háttérfényessége miatt a kékes háttéren lebegő, fakó korongot lehet majd megfigyelni, amin két, egyenlítővel párhuzamos felhősáv is fut. Ehhez képest a távcsőben 88 százalékos fázist mutató, majdnem „telimerkúr” apró, 5,4  ívmásodperces, korong lesz a Jupiter mellett.

A Hold kedd hajnalban egyébként 7,6 százalékos megvilágítású lesz, így a szerencsésebb helyeken élőknek egészen egyedülálló látványban lehet része, ahogy a 6 bolygó közrefogja a vékony holdsarlót.

(Időkép, MTI)

Read More

Post Comment