Search by category:
Egyéb kategória

Az SaS szerint a miniszter semmi újat nem mondott a középiskolákkal kapcsolatban

Az SaS szerint a miniszter semmi újat nem mondott a középiskolákkal kapcsolatban

Kulcsár Péter

2024. 06. 04., k – 16:19

Helyes elképzelés egyes középiskolák közös működtetése, de az oktatási tárca semmilyen új megoldással nem állt elő ezzel kapcsolatban – jelentette ki Branislav Gröhling (SaS) képviselő, volt oktatási miniszter. Szerinte a tárca kedden csupán azt a rendszert ismertette, ami már évek óta létezik. Gröhling szerint az eddig megvalósult gyakorlati példákból kell kiindulni az összevonásoknál – tájékoztatta a TASR-t Ondrej Šprlák, az SaS szóvivője.

„Az iskola-összevonás politikai szempontból kényes téma, a megyék és a városok is kerülik. Ezért pozitívum, ha a miniszter kijelenti, hogy támogatja, de Tomáš Drucker oktatási miniszter semmilyen új megoldást nem ismertetett” – mutatott rá Gröhling.

Juraj Droba (SaS), Pozsony (Bratislava) megye elnöke elmondta, az elmúlt időszakban négy középiskolát vontak másik iskola igazgatása alá a nagyobb hatékonyság érdekében. „Kulcsfontosságú volt elmagyarázni a lépés fontosságát a képviselő-testületnek, a szülőknek és a diákoknak, és maguknak az iskoláknak. Nem volt egyszerű, de ma már látni az eredményeket” – magyarázta. A középiskolai oktatás jövőjét nagy kampuszokban látja, amelyek többféle iskolatípust tömörítenek és gyakorlati képzést is nyújtanak.

Gröhling hozzátette, az összevonásokat Pozsony megyében a munkapiac és a diákság elvárásainak felmérése előzte meg.

Tomáš Drucker (Hlas) oktatási miniszter keddi sajtótájékoztatóján ismertette a középiskolai hálózat optimalizálásának tervét. A kisebb iskolák összevonva működnének, közös vezetéssel, egységes oktatási programmal, közösen foglalkoztatnák az oktató-nevelő munkában résztvevő szakalkalmazottakat, és közösen vennék fel a kapcsolatot a munkaadókkal. A miniszter azt is leszögezte, hogy iskolák bezárását nem tervezik.

Read More

Post Comment