Search by category:
Egyéb kategória

Erős viharok nehezítik a keleti régió lakosainak hétköznapjait, több riasztás is érvényben van

Erős viharok nehezítik a keleti régió lakosainak hétköznapjait, több riasztás is érvényben van

Németi Róbert

2024. 06. 04., k – 14:18

Kelet-Szlovákia |

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) a kedd délelőtt kiadott jelentése szerint több kelet-szlovákiai kerületben is első- és másodfokú riasztások vannak érvényben a folyamatosan érkező viharok és heves esőzések miatt.

Míg a kora délelőtti órákban az SHMÚ a Kassa-vidéki járásra harmadfokú riasztást adott ki az ott csörgedező patakok hirtelen megemelkedett vízszintje miatt, délután egykor az Eperjesi és a Kassai járás valamennyi kerületben már csak elsőfokú riasztás volt érvényben árvizek kialakulása miatt. A keddi nap folyamán jelentősebb viharokra az Eperjesi, Varannói és a Kassa-vidéki járásokban lehetett számítani. A meteorológusok szerint megnövekedett a valószínűsége az erős viharoknak, amelyek 30 perc alatt akár 30-50 milliméteres intenzitású heves felhőszakadással, 70-110 km/h-s széllökésekkel és jégesővel járhattak. A Késmárki, Poprádi, Ólublói (Stará Ľubovňa) és Tardoskeddi (Tvrdošín) járásokban heves esőzésekre kellett számítani, átlagosan 20-30 mm-nek megfelelő csapadékkal. 

„A hidrológiai helyzet alakulása miatt a német és az osztrák Duna-medencében a Duna szlovákiai szakaszán és a Morva folyó alsó szakaszán jelentős vízszintemelkedésre számítunk, a Pozsony – Duna és Devínska Nová Ves – Morava pontokban a másodfokú árvízi aktivitás túllépésével” – áll az SHMÚ közleményében. 

A Námesztói járás (Námestovo) esetében a tartós esőzés miatt árvízvédelmi figyelmeztetés van érvényben. A meteorológusok a patakok vízszintjének emelkedését jósolják, az árvízi aktivitási szinteknek megfelelő vízszintek elérésének és meghaladásának lehetőségével. A Kassa-vidéki járásban az időjárási és hidrológiai helyzet várható alakulása szerint a Svinicky patak vízszintjének emelkedésére számítanak, az árvízi aktivitás harmadik szintje elérésének lehetőségével. A Dunaszerdahelyi, Csacai, Bárdfai, Szabinói, Felsővízközi (Svidník), Sztropkói, Mezőlaborci, Homonnia, Homonnia, Nagymihályi, Tőketerbesi – Ronyva és Tőketerebesi – Ronyva nélküli járásokra elsőfokú hidrológiai figyelmeztetést adtak ki.  

Read More

Post Comment