Search by category:
Egyéb kategória

Petr Fiala: legkésőbb 2025 közepére megszűnik Csehország függősége az orosz kőolajtól

Petr Fiala: legkésőbb 2025 közepére megszűnik Csehország függősége az orosz kőolajtól

Kulcsár Péter

2024. 06. 04., k – 16:36

Legkésőbb a jövő év közepére teljesen megszűnik Csehország függősége az orosz kőolajtól – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök kedden a közép-csehországi Nelahozevesben, miután találkozott az ország vezetékhálózatát üzemeltető Mero állami cég vezetőségével.

A kormányfő bejelentette: amint elkészül az olasz TAL kőolajvezeték kibővítése, azonnal kérni fogja az orosz kőolaj- és földgázbehozatalra szóló uniós kivétel megszüntetését.

Az olaszországi Trieszt és a német Ingolstadt közti vezeték bővítését Csehország kezdeményezte, a technológiai előkészítés az év végére, a bővítés maga a jövő év első felére készülhet el.

Csehország 60 év után válik függetlenné az orosz Barátság kőolajvezetéktől – mondta Petr Fiala újságíróknak.

A bővítéssel a TAL kapacitása 4 millió tonna kőolajjal nőne. A többletet a nyugat-csehországi Litvínovban és Kralupy nad Vltavouban lévő kőolajfinomítók dolgoznák fel. Ingolstadt és Kralupy között a cseh állam már korábban felépített egy kőolajvezetéket.

Mindkét kőolajfinomító tulajdonosa a lengyel Orlen Unipetrol. A cég bejelentette: a litvínovi kőolajfinomító átállása más kőolajra technológiai szempontból kész, már tesztelik az új berendezéseket. Litvínovban tavaly év végétől már több országból származó kőolajat dolgoznak fel, az orosz kőolaj felhasználása 22 százalékkal csökkent – közölte Pavel Kaidl, az Orlen Unipetrol szóvivője. Kralupyban eddig sem orosz kőolajjal dolgoztak – tette hozzá.

Csehország tavaly 7,4 millió tonna kőolajat importált, ennek 58 százaléka a Barátság, a többi az Ingolstadtot és Kralupy nad Vltavout összekötő IKL vezetéken keresztül érkezett.

Read More

Post Comment