Search by category:
Egyéb kategória

Danko szerint a Hlas adósa a Smernek és az SNS-nek

Danko szerint a Hlas adósa a Smernek és az SNS-nek

Mészáros Richárd

2024. 06. 05., sze – 14:20

Az SNS bízik benne, hogy a hétfői koalíciós tanácson megállapodás születik a házelnöki poszt betöltéséről. Fontosnak tartaná, hogy az új házelnök már részt vegyen Peter Pellegrini június 15-i elnöki beiktatásán – tájékoztatott Zuzana Škopcová, a párt szóvivője.

„A koalíció szempontjából rendkívül fontos az összetartás, ezért az SNS reméli, hogy a hétfői tanácskozáson megállapodás születik a házelnök júniusi parlamenti ülésszakon való megválasztásáról” – közölte Škopcová. Az ülésszak június 11-én kezdődik.

Az SNS rámutatott, hogy a Smer támogatja az elképzelésüket. Robert Kaliňák (Smer) miniszterelnök-helyettes kedden (június 4.) kijelentette, hogy Andrej Danko, az SNS elnöke megfelelő házelnök lenne. A kormánykoalíció stabilitása és kiegyensúlyozottsága szempontjából Kaliňák ezt jó javaslatnak tartja, szerinte az SNS és a Hlas megállapodásán múlik a poszt betöltése.

Az SNS állítása szerint a Hlas politikai szempontból adósa a Smernek és a nemzeti pártnak is. „A Smer és az SNS egyértelmű támogatása nélkül a Hlas nem tudta volna megszerezni az államfői posztot” – folytatta a párt szóvivője. Andrej Danko pártja azt helyesli, hogy Peter Pellegrini államfőként is a Hlas struktúrájának része lesz, pártalapító elnökként. „Az SNS szerint Peter Pellegrini pártalapító elnöki tisztsége a Hlasban a kormánykoalíció stabilitásának garanciáját jelenti” – tette hozzá Škopcová. Pellegrini felfüggesztette a párttagságát, de alapító elnöki tisztséget kapott a Hlasban, ami bizonyos hatásköröket jelent számára a pártnál.

Matúš Šutaj Eštok, a Hlas új elnöke már felszólította a másik két kormánypártot a koalíciós szerződés tiszteletben tartására, mely szerint a házelnöki poszt a Hlast illeti. A párt Richard Rašit, a parlament jelenlegi alelnökét jelöli a tisztségre.

Read More

Post Comment