Search by category:
Egyéb kategória

Egy neves onkológus értékes tanulságokat talált az életről a haldokló betegek utolsó szavaiban

Egy neves onkológus értékes tanulságokat talált az életről a haldokló betegek utolsó szavaiban

Mellár Dávid

2024. 06. 05., sze – 19:48

A legtöbb ember hajlamos az élet utolsó pillanataiban ugyanazokról a dolgokról beszélni. Gondolataik azt tükrözik, ami igazán számít.

A legtöbb ember a halálos ágyán négy mondat egyikét ejti ki – mondja Siddhartha Mukherjee Pulitzer-díjas író és onkológus. Mindegyik fontos tanulsággal szolgál annak tekintetében, hogyan éljünk boldog és teljes életet. Az onkológus a CNBC-nek elárulta, hogy leggyakrabban ez a négy mondat hangzik el:
– Szeretném elmondani, hogy szeretlek.
– El akarom mondani, hogy megbocsátok neked.
– Elmondanád nekem, hogy szeretsz engem?
– Megbocsátasz nekem?

Azok az emberek, akiknek az élete a végéhez közeledik, arra használják ezeket, hogy elárulják, az utolsó pillanatig vártak a hálaadással vagy a hibák jóvá tételével, amelyeket megbántak. Ezért gyakran a bűntudat és a hibáztatás érzésével a szívükben élték le az életüket, mert kifelé féltek kimutatni érzékenységüket és sebezhetőségüket. Emiatt a megbánás érzése és a stressz felgyülemlett bennük, ami végül hozzájárult a rossz mentális egészségükhöz és a hormonális egyensúlyhiányhoz. „Ez lelassíthatja a személyes- és a karrierfejlődést is” – tanúsítja J. Kim Penberthy neuroviselkedéskutató.

Sok embernek nehezére esik beismerni, hogy viselkedésével megbántott valakit. Mukherjee szerint azonban soha nem késő felelősséget vállalni a tetteinkért, és egy őszinte bocsánatkéréssel helyrehozni a kapcsolatokat. Vagyis a hála és a megbocsátás szavait komolyan kell venni, és nem szabad félni attól, hogy életünk során gyakrabban kimondjuk őket.

(trend)

Read More

Post Comment