Search by category:
Egyéb kategória

Újabb segélycsomagot jelentett be Ukrajnának az amerikai elnök Párizsban

Újabb segélycsomagot jelentett be Ukrajnának az amerikai elnök Párizsban

Kulcsár Péter

2024. 06. 07., p – 15:38

Újabb, 225 millió dolláros segélyt jelentette be Ukrajnának Joe Biden amerikai elnök pénteken Párizsban, ahol egyúttal nem szűnő támogatásáról biztosította ukrán partnerét, Volodimir Zelenszkijt.

„Az Egyesült Államok nem hagyja magára Ukrajnát” – szögezte le Biden, valamint nyilvánosan is elnézést kért az ukrán néptől a hónapokon át tartó késlekedésért a Kijevnek szánt támogatásokkal kapcsolatban.

Zelenszkij köszönetét fejezte ki „a rendkívüli támogatásért”, hozzátéve: hazája továbbra is számít Washingtonra, példaként pedig a második világháborút említette, amikor az Egyesült Államok „segített emberi életeket megóvni, megóvni Európát”.

Az amerikai kongresszus április végén hagyta jóvá a kijevi vezetésnek szánt, 61 milliárd dollárnyi forrást, amelyet hónapokon át blokkolt a republikánus képviselőházi többség. Ezzel kapcsolatban Biden pénteken kiemelte: a késlekedést a kongresszus „néhány nagyon konzervatív tagja” okozta, s hozzátette, hogy az amerikai nép „teljes mértékben” Ukrajna mellett áll.

A két államfő a normandiai partraszállás 80. évfordulója alkalmából látogatott Franciaországba.

Read More

Post Comment