Search by category:
Egyéb kategória

A Hamász szerint már kétszáz felett jár az izraeli túszmentő művelet halálos áldozatainak száma

A Hamász szerint már kétszáz felett jár az izraeli túszmentő művelet halálos áldozatainak száma

Mészáros Richárd

2024. 06. 08., szo – 21:02

Legkevesebb kétszáztíz palesztin halt meg a Gázai övezetben az izraeli hadsereg szombati hadműveletében, amelynek célja feltehetően túszmentés volt, és négy izraelit sikerült is élve kiszabadítaniuk – közölte a Hamász palesztin iszlamista szervezet médiahivatala. A sebesültek száma tájékoztatásuk szerint úgy négyszázra tehető.

Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő viszont kevesebb mint száz áldozatról beszélt a túszok kiszabadításával kapcsolatban.

„Nem tudom, hányan vannak köztük terroristák, de a szélsőségesek élő pajzsként használják a civileket” – mondta.

Abban a két lakóépületben, ahonnan a négy túszt kiszabadították, családok laktak, és fegyveres őrök tartották fogva a túszokat – tette hozzá.

A hadsereg szóvivője szerint „egy összetett, nagy kockázatú művelet” keretében mentették ki a túszokat két különböző helyről Nuszeirat központjában. Az egyik izraeli egységet, amely a kimenekítést végezte egy lakónegyedből, tűz alá vették, a palesztin fegyveresek még páncéltörő gránátokat is bevetettek a katonák ellen. A hadsereg – légitámadásokat is beleértve – viszonozta a tüzet. A különleges erők egy katonát veszítettek – mondta az izraeli szóvivő.

Független forrásból sem a Hamász médiahivatalának, sem az izraeli hadseregnek az állításait nem lehetett egyelőre megerősíteni – jegyezték meg a hírügynökségek.

Iszmáil Haníje, a Hamász katari emigrációban élő vezetője a palesztinok „lemészárlásának” nevezte Izrael legutóbbi gázai hadműveleteit.

Abu Ubaida, a Hamász katonai szárnyának, az al-Kasszám Brigádoknak a szóvivője azt állította szombaton, hogy az izraeli hadsereg túszszabadító akciójában meghalt több túsz.

Mahmúd Abbász, a csak Ciszjordánia felett ellenőrzést gyakorolni tudó Palesztin Hatóság elnöke a történtek hatására rendkívüli ülés összehívását kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsától – jelentette a Wafa palesztin hírügynökség.

Read More

Post Comment