Search by category:
Egyéb kategória

Kiszivárogtak Peter Pellegrini beiktatásának részletei: hogyan változik a ceremónia a merénylet fényében?

Kiszivárogtak Peter Pellegrini beiktatásának részletei: hogyan változik a ceremónia a merénylet fényében?

Karika Alexandra

2024. 06. 08., szo – 11:33

Június közepétől Peter Pellegrini hivatalosan is elnök lesz. A beiktatási ceremónia menetének szigorú szabályai vannak.

A beiktatási ceremóniát azonban befolyásolják a belügyminisztérium által a Robert Fico miniszterelnök ellen elkövetett merénylet után bevezetett biztonsági intézkedések. A Nový Čas utánajárt, mi fog történni a nap folyamán. 

A beiktatás a nemzeti tanács ünnepélyes ülésén kezdődik, ahol Peter Pellegrini leteszi a hivatali esküt az Alkotmánybíróság elnöke, Ivan Fiačan előtt. A himnusz eléneklése után a Duna-partról sortűz dördül el, majd az elnöki palotánál felhúzzák a zászlót, jelezve, hogy az új államfő hivatalba lépett. Első beszédét a parlamentben fogja elmondani.

A protokoll szerint katolikus hálaadó istentiszteletnek következik a Szent Márton-székesegyházban (Dóm sv. Martina). Öt évvel ezelőtt Zuzana Čaputová a családjával gyalog ment a székesegyházba, és útközben üdvözölte a rajongókat. A város szívében lévő Panská utcát (Panská ulica) tömegek lepték el. Ez most másképp lesz. 

„A biztonsági intézkedések miatt nem kerül sor a hivatalban lévő elnök sétájára Pozsony belvárosán keresztül” 

– mondta Patrícia Macíková, a leendő elnök szóvivője.

Az istentisztelet után Pellegrini várhatóan átveszi a palotát és a hivatalt Čaputová elnöknőtől. A palotában ebédre vendégeket fogad majd.

„A vendégek összetételével az elnök szimbolikusan jelzi majd a következő 5 évének irányát. A nyilvánosság a jövő héten fog többet megtudni” 

– mondta a szóvivő. 

A menü szlovák ételekből és az aktuális szezon alapanyagaiból fog állni.

Pellegrini a szlovák fegyveres erők főparancsnoka is lesz, így a beiktatás napján tiszteletbeli katonai parádén vesz majd részt. Az új elnök a napot egy esti fogadással zárja a pozsonyi várban, ahol várhatóan neves szlovák művészek lépnek majd fel.

(cas.sk)

Read More

Post Comment