Search by category:
Egyéb kategória

Turizmus és EP-választás Terhelyen

Turizmus és EP-választás Terhelyen

Károly Zsolt

2024. 06. 08., szo – 11:17

Terhely |

A legendás Juraj Jánošík szülőházában általában a Kis-Fátra festői zugaiba érkező turisták javítják a látogatottságot. Szavazókártyájukkal összesen öt szavazóhelyiséget használhatnak az érkezők, amelyek közül az egyik a szállodában található, közvetlenül a híres Jánošík-verem bejáratánál. A turisták körében azonban egyelőre minimális az érdeklődés a szombati európai parlamenti választások iránt. Iveta Kubalová, a helyi választási bizottság elnöke a hírügynökségnek megerősítette, hogy a szombati választások első három órájában mindössze egy házaspár járult az urnához. 

Terhely (Terchová) választói névjegyzékében több mint 3200 szavazati joggal rendelkező helyi lakos van regisztrálva. A turisztikailag vonzó településen öt szavazóhelyiséget alakítottak ki, ebből kettő a községi hivatalban és a helyi általános iskolában található.

„A fehérpataki szavazóhelyiséget évek óta rendszeresen a szálloda területén állítják fel. Ma egy társalgót kaptunk a választásokhoz” 

– mondta Kubalová. 

 Öt évvel ezelőtt a választási részvétel Terhelyen alig haladta meg a 18 százalékot, öt szavazókörben 649 választópolgár szavazatát számolták össze. Fehérpatakon (Biely Potok) a részvételi arány három óra alatt alig haladta meg a négy százalékot.

 „A választói névjegyzékben szereplő 587 választásra jogosult közül eddig 27-en jöttek el, hogy éljenek szavazati jogukkal. Ketten a szavazókártyájukkal szavaztak” 

– pontosított Kubalova.

A megkeresett turisták többsége nem tudott arról, hogy egy ismert túraútvonal bejáratának közvetlen közelében van egy szavazóhelyiség. Egy Máriatölgyesről (Dubnica nad Váhom) származó négytagú család felnőtt tagja állítólag szavazott volna.

„Egy hónapja terveztük a kirándulást, és ha tudtuk volna, hogy ilyen közel van a szavazóhelyiség, valószínűleg elintéztük volna a szavazókártyáinkat. Így viszont sietnünk kell haza” 

– mondta.

Az ötvenes éveiben járó Ivan már többször járt a Jánošík-veremnél, és saját elmondása szerint mindig szívesen jön ide.

„Nálam van a szavazókártyám, és bár azt mondják, hogy a reggel bölcsebb, mint az este, először kiszellőztetem a fejem, és csak utána megyek a szavazóhelyiségbe” 

– tette hozzá a Privigye melletti faluból származó turista.

(TASR)

Read More

Post Comment