Search by category:
Egyéb kategória

Hivatalosan is véget ért az EP-választás Szlovákiában

Hivatalosan is véget ért az EP-választás Szlovákiában

Kulcsár Péter

2024. 06. 09., v – 05:48

Vasárnap hajnali 1 órakor befejeződött az európai parlamenti választás Szlovákiában, miután Tótmegyer (Palárikovo) szavazóhelyiségeit is bezárták.

A kampánycsendnek vége, mostantól közzétehetik a közvélemény-kutatások, beleértve az exit pollok eredményeit.

„Kijelenthetjük, hogy hacsak nem történt valami az utolsó percekben valamelyik körzetben, akkor mostanra minden szavazóhelyiség zárva van” – mondta Eduard Burda, a választásokért és a pártfinanszírozások ellenőrzéséért felelős állami bizottság elnöke.

Tótmegyeren három szavazókörben is tovább tartott a szavazás, mert ezeket reggel egy időre lezártak, mivel fehér port találtak a teremben. Az egyik szavazóhelyiséget három órára zárták be, a szavazást vasárnap hajnali 1 óráig meghosszabbították. Az elemzés kimutatta, hogy az ismeretlen fehér por nem életveszélyes, egyszerű keményítő.

Burda tájékoztatása szerint az európai parlamenti választás általában nyugodtan zajlott. „A rendkívüli eseményeket nem jelentettek az információs vonalon” – tette hozzá Eva Chmelová, a belügyminisztérium választásokért, népszavazásokért és politikai pártokért felelős részlegének igazgatója.

A tótmegyeri eset mellett a rendőrség más incidenseket is vizsgált, egyebek között azt a gyanút, hogy a poprádi járásbeli, szepestapolcai (Spišské Teplice) választási bizottság alelnöke ittas volt. „A rendőrök kimentek a helyszínre, és kikísérték az alelnököt” – mondta Ľubomír Solák országos rendőrfőkapitány, és hozzátette, egy kassai szavazóhelyiségben történt incidenst is vizsgált a rendőrség, ott az egyik bizottsági tag összefirkálta az üres szavazólapok egy részét, majd egy táskába tette őket. Solák köszönetet mondott minden rendőrnek, tűzoltónak és katonának, akik ügyeltek a rendre és a biztonságra a választás napján.

Az európai parlamenti választás végleges eredményeit, köztük a részvételi arányra vonatkozó adatokat is vasárnap 23 óra után teszik közzé, miután az Európai Unió valamennyi országában lezárult a szavazás. Az eredményeket a www.volbysr.sk oldalon hozzák nyilvánosságra. Az eredményeket a választási bizottság sajtótájékoztatón hivatalosan is megerősíti. Az előzetes eredményeket addig a nem teszi közzé a Statisztikai Hivatal.

(TASR)

Read More

Post Comment