Search by category:
Egyéb kategória

Az Európai Néppárt nyerte a választásokat a 27 tagú Unióban

Az Európai Néppárt nyerte a választásokat a 27 tagú Unióban

Balaskó Réka

2024. 06. 10., h – 07:46

Az Európai Néppárt (EPP) nyerte az európai parlamenti (EP) választásokat, Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) és AZ Újítsuk meg Európát (Renew Europe) párta előtt

Az európai parlamenti választások frissített hivatalos eredményét hétfőre virradó éjszaka tették közzé.  Roberta Metsol, az EP elnöke éjfél előtt megerősítette, hogy mind a 27 tagállamban befejeződött a szavazás. 

 Az EP három fő politikai ereje – a Néppárt, a szocialisták és a liberálisok – a legfrissebb előrejelzések szerint meg fogják tartani szupertöbbségét az uniós törvényhozásban. Együttesen 403 mandátummal rendelkeznek a 720 fős parlamentben.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) hárommal több, 72 képviselői hellyel számolhatnak. Az Identitás és Demokrácia (ID) pártcsoport 9 további hellyel gyarapszik, és 58 képviselőt ültethet majd az EP-be. A Zöldek képviselőcsoportjának várhatóan 53 képviselője lesz, 18-cal kevesebb, mint a megelőző ciklusban. A Baloldalnak kettővel kevesebb, 35 képviselője lehet. Független, illetve az EP-be újonnan bekerült képviselők 33-mal többen, 95-en lesznek. Utóbbiak az új összetételű Európai Parlament megalakulása után csatlakozhatnak majd valamely pártcsoporthoz – közölte az EP leköszönő elnöke.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, az Európai Néppárt politikusa az Európai Parlamentben újságíróknak nyilatkozva azt mondta: az EPP a stabilitás záloga, a választók ismét elismerték vezető szerepét az Európai Unióban. Kijelentette: mivel a szélsőbal és szélsőjobb a korábbinál nagyobb támogatást szerzett, az Európai Parlamentben Európa-párti többséget kell építeni. Úgy fogalmazott, hogy Európa-párti, Ukrajna-párti és jogállamiság-párti többségre kell törekedni az Európai Parlamentben az Európát gyengíteni, társadalmait destabilizálni kívánó külső és belső erőkkel szemben.

Von der Leyen, akit az EPP az Európai Bizottság következő elnökének is jelölt, kijelentette, bízik abban, hogy a mostani választások eredményének köszönhetően tovább vezetheti a brüsszeli bizottságot.

Read More

Post Comment