Search by category:
Egyéb kategória

Frankfurt nem tudja megoldani a belvárosi drogszcéna problémáit

Frankfurt nem tudja megoldani a belvárosi drogszcéna problémáit

Károly Zsolt

2024. 06. 10., h – 16:20

A Bahnhofsviertel központi pályaudvar a másik oldala Európa egyébként virágzó, élénk és csillogó pénzügyi központjának. 

A Bahnhofsviertel főpályaudvar környéke a németországi Frankfurt sötét oldalát mutatja be. Olyan hely, ahol a kábítószer-bűnözés gyökeret vert, az utcák karbantartatlanok, a járdák koszosak.

Alig néhány háztömbnyire innen, egy fontos európai metropolisz teljesen más oldalát mutatja az éremnek. Csillogó felhőkarcolók, öltönyös bankárok és előkelő éttermek adják a városrész becenevét, Mainhattan (a Main folyó és a felhőkarcolók kombinációjából).

Frankfurt nem csak Németország milliomosok melegágya, hanem az Európai Központi Banknak, Európa egyik legnagyobb tőzsdéjének, valamint a legnagyobb bankok és biztosítótársaságok székhelyének is otthont ad. A június 14-én kezdődő labdarúgó-Európa-bajnokság előtt azonban éppen a drogproblémákkal kapcsolatos rossz hírneve kerül reflektorfénybe. Mintegy 100 ezer vendégéjszakára számítanak, amelynek körülbelül a fele külföldről érkezik majd – írja a Bloomberg. Miután az esemény hivatalos útikönyve a Bahnhofsviertelt „rendkívül vonzó lehetőségként” írta le a szurkolók számára, a brit bulvárlapok „Németország legrosszabb nyomornegyedére” figyelmeztettek, amely egy szegény, lepusztult és gyakran túlzsúfolt városi terület, ahol alacsony jövedelmű emberek élnek.

„Sokakat zavar, hogy olyan embereket látnak ott, akik nyilvánvalóan drogfüggők, és egyszerűen szörnyen néznek ki” – mondta Annette Rinn a városházáról, aki a közrendért, biztonságért és tűzvédelemért felelős. „De nem lehet megtiltani nekik, hogy ott legyenek, mert a közterület az közterület”.

A Bahnhofsviertel, a város legkevésbé lakott, mintegy 3600 lakosú kerülete nem mindig hozható összefüggésbe a bűnözéssel és a kábítószerrel. A 20. század elején utcái a felsőbb osztály számára voltak fenntartva, de a második világháború után elvesztették státuszukat.

„A helyzet egyszerűen jelentősen romlott az elmúlt években. Néha 30-40 ember is drogot árult az itteni épületek bejáratai előtt” – mondja Dennis Thomas, az egyik helyi lakos, aki bérbe adja az ingatlanokat. „Több bérlő is elhagyott minket a romló helyzet miatt”.

A bérleti díjak és az ingatlanárak is elmaradnak. 2019 óta a Bahnhofsviertelben a lakásárak mindössze 5,1 százalékkal emelkedtek, míg városszerte 11,4 százalékos volt a növekedés, derül ki az Immobilienscout adataiból.

(trend)

Read More

Post Comment