Search by category:
Egyéb kategória

Karácsony nyert, de újraszámlálás várható

Karácsony nyert, de újraszámlálás várható

Mellár Dávid

2024. 06. 10., h – 20:51

Nagyon szoros versenyben, de megnyerte Karácsony Gergely a főpolgármester-választást. Mindössze 324 szavazattal kapott többet, mint ellenfele, Vitézy Dávid. Országosan négy megyei jogú várost szerzett vissza a Fidesz, hármat pedig elveszített.

Vitézy, a hivatalosan LMP-s támogatottságú főpolgármester-jelölt újraszámolást szeretne, mivel több mint 24 ezer érvénytelen szavazat érkezett. 100 százalékos feldolgozottságnál Karácsony Gergelynek összesen 371 467 szavazata (47,53 százalék), Vitézy Dávidnak 371 143 szavazata (47,49 százalék), Grundtner Andrásnak pedig mindössze 38 943 szavazata (4,98 százalék) lett.

A főpolgármesterségért folytatott harc egészen múlt hét péntek reggelig lefutottnak tűnt, minden felmérés Karácsonyt hozta a választás esélyesének, Vitézy Dávid és Szentkirályi Alexandra a második helyért versenyeztek. Két nappal a választás előtt azonban a Fidesz–KDNP jelöltje visszalépett a jelöltségtől, és arra kérte választóit: szavazzanak Vitézy Dávidra, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért jelöltjére.

Vitézy még a 100 százalékos feldolgozottság előtt megtartotta a sajtótájékoztatóját, ahol arról beszélt, bár még este el fog jutni a számlálás odáig, hogy legyen egy teljes feldolgozottság, de az érvénytelen szavazatok kirívóan nagy száma miatt arra számít, hogy még eredményt nem lehet hirdetni, és szinte biztosan újraszámlálásra lesz szükség. Karácsony Gergely az eredményt úgy kommentálta, hogy „Budapest köztársaság marad, és nem lesz részvénytársaság”. Szerinte az emberek nem akarnak már Orbánisztánban élni, de egy új korszak kezdődik a kormánnyal kritikus politikai oldalon is.

A megyei jogú városok közül 15 helyen a Fidesz, 10 városban az ellenzék adja a polgármestert. A 2019-es eredményekhez képest négy várost szerzett vissza a kormánypárt, és három fideszes várost hódított meg az ellenzék. Kormánypárti polgármesterjelölt nyert Egerben (Vágner Ákos), Salgótarjában (Kreicsi Bálint), Baján (Kámánné Dr. Bari Bernadett) és Miskolcon (Tóth-Szántai József). Az ellenzéki polgármesterjelölt nyert a jelenleg fideszes vezetésű megyei jogú városok közül Győrben (Pintér Bence), Nagykanizsán (Horváth Jácint) és Szolnokon (Györfi Mihály).

Győrben izgalmas volt a választási kampány, hiszen a fideszes Dézsi Csaba András ellen elindult az ex-fideszes Borkai Zsolt is, aki a szexbotránya után a 2019-es választást épphogy megnyerte, majd kilépett a Fideszből és lemondott. Hiába indult Borkai, a mérések szerint nem ő volt a legerősebb kihívója, hanem Pintér Bence (LMP–Zöldek, Momentum) újságíró, aki végül 31,15 százalékkal meg is nyerte a választást. A gazdaságilag erős város nagy veszteség a Fidesznek.

Orbán Viktor az önkormányzati választással kapcsolatban kiemelte, hogy megnyerték a 20 vármegyei közgyűlés mindegyikét. Eredményértékelő beszédét pedig azzal zárta, hogy: „Legyőztük a régi ellenzéket és az új ellenzéket és újra meg újra le fogjuk győzni az ellenzéket, bárhogyan is hívják azt.” Tapssal nyomta el csalódottságát a DK–MSZP–Párbeszéd hármasa közös sajtótájékoztatójukon az EP- és önkormányzati választás után. Gyurcsány elismerte, hogy „ez a hosszúra nyúlt nap jelentősen átalakította a magyar politika térképét”.

(tlx, hvg, 24hu, 444)

Read More

Post Comment