Search by category:
Egyéb kategória

Barátságkemencét avattak az idei Eperfesztiválon

Barátságkemencét avattak az idei Eperfesztiválon

Kürthy Judit

2024. 06. 17., h – 11:19

Pozsonyeperjes |

Idén 13. alkalommal rendezték meg a faluban már hagyománynak számító Eperfesztivált, melyet idén egy újonnan épített kemencével, a barátság kemencéjével ünnepeltek meg. A reggeltől késő estig tartott programon legalább 2000 fő megfordult.

Már reggel 9 órakor gyülekeztek a fesztivál területén, amikor felhangzott az első sípszó a focipályán és elstartolt a gyerekeknek rendezett focibajnokság, melyen 120 gyerek vett részt. A győztesek mellett a legjobb egyéni teljesítményeket is díjazták. A sátrak már álltak és lassan a helyi szervezetek képviselői is megérkeztek, akik házilag készített eperlekvárokat és palacsintát árultak, vagy épp főztek.

 

Pozsonyperjes és Pozsonyperjes jelenlegi és új testvértelepüléseinek vezetősége délelőtt 10 órakor gyűlekezett a hely kultúrházban, ahol ünnepélyes keretek közt aláírtak egy-egy baráti szerződést. 

„A kemence elkészítése az Interreg, határon átnyúló magyar-szlovák együttműködésnek köszönhetően valósult meg. Gyarmattal, Győrladamérral és Lébény kisvárossal megújítottuk a testvértelepülési együttműködési szerződést. A képviselőtestület döntése alapján új szerződést írtunk alá egy székelyföldi faluval, Kézdialmással”

 – mondta el Ribánszký Jarmila, Pozsonyperjes polgármestere. A ceremónia végeztével egy közösen elköltött ebéd után a küldöttségek tagjai is megérkeztek a focipálya mellett épült kemencéhez, ahol hivatalosan is átadták azt a község lakosainak. Az ünnepséget Haris Karmen, 3.osztályos tanuló éneke nyitotta és zárta, közben pedig Ribánszký Jarmila megköszönte mindenkinek a közreműködést. Megjelent a gyarmati Papp László, 72 éves kemenceépítő mester is, a kemence készítője, aki később lapunknak elárulta, hogy a pecsétes téglák, melyek a kemence falában láthatóak környékbeli gyűjtőktől valóak, de ő maga is hozott bele magával Gyarmatról egy-egy különlegesebb darabot. Ribánszký Jarmila elárulta, hogy a Barátságkemence ötlete a gyarmati polgármesterrel, Szabados Péterrel való egyik beszélgetés során fogant meg. Csaknem 10 munkanapnyi idő alatt készült el csaknem 1500 téglából áll és több mint 10 tonnát nyom. Míg Gyarmattól kemencét és egy káposztafőző kerámiát kapott Pozsonyperjes, addig Győrladamértól és Lébénytől egy kenyérsütő, valamint pizzalapátot, a 1200 kilométerre fekvő Kézdialmástól pedig házi kenyeret, házi sajtokat, pálinkákat és vagy 20 kiló székelyföldi sót.

Az Eperfesztivál egy közösségépítő fesztivál. Ez a családias hangulat úgy tudott kialakulni, hogy az összes Eperjesen működő szervezet kiveszi belőle a részét. Itt vannak az óvó nénik, a tanítóink, a tűzoltók, a rokkantnyugdíjasok, a Csemadok helyi alapszervezete, a veterán autósok, a sportszervezet, valamint a helyi Vöröskereszt szervezete is és nem utolsó sorban a falu alkalmazottai. Mindenki vállalt valami feladatot. Az iskolakonyha munkatársai sütik a palacsintákat, egy ilyen rendezvényen 1200-1500 palacsintát készítenek, amiket aztán epelekvárral kenünk meg. Az epret és két hete főztük be. Ezeket az iskolások és óvodások árulják, melynek bevételét aztán a gyerekekre fordítják. A helyi sportszervezet vállalta a délelőtti ifitorna szervezését, ahol több mint 100 gyerek versenyzett egymással”

 – tette hozzá a polgármester.

A gazdag programot a Réparetekmogyoró, gyereknek lenni de jó! Interaktív zenés gyerekműsora nyitotta, majd délután 3 órakor baráti labdarúgó mérkőzés kezdődött Pozsonyperjes és magyarországi testvértelepülése, Lébény között. Mindeközben több színtéren zajlott a program. Már délután 1 órakor elkezdődött a kézműves vásár, megérkeztek a veterán autók, a Kenderkóc népi játszóház várta a gyerekeket, valamint volt légvár, arcfestés, kézműves foglalkozások és még lufibohóc is. A kísérőprogramok mellett ízletes ételekkel, frissítőkkel és jókora mennyiségű eper lekváros palacsintával. A színpadon a helyi Eperjesi Epermanók és az óvodások fellépését követően az alapiskola diákjai következtek, majd követte az Eperinda Daloskör és a pár éve alapult Zsivajos gyerek néptáncegyüttes, illetve a Bendő zenekar. Délután fél 5-tól az Ifjú Szivek Táncszínház lépett a színpadra, az esti programban pedig az Arizóna zenekar, Kocsis Tibor, az X-Faktor győztese is fellépett.

Read More

Post Comment